Vučić, Mogerini i Tači u Briselu / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić: Nismo blizu kompromisnog rešenja

Nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu u kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerina, akteri sastanka nisu dali izjave o čemu se konkretno pregovaralo, u kojoj fazi su pregovori, kao ni do kojih zaključaka su došli. 

“Nismo blizu kompromisnog rešenja. Da li ćemo do rešenja doći, do toga da možemo da ponudimo našim društvima neko rešenje, to ćemo da vidimo, ali nismo blizu tako nečega. Sve kosovske partije i Tači nam jedino nude priznanje nezavisnosti Kosova. To tako ne funkcioniše. Potreban je kompromis u mnogim važnim problemima.

Vi ne možete biti potpuno zadovoljni, niti mi možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako budemo podjednako nezadovoljni, to će značiti da smo u stanju da postignemo stvarno kompromisno rešenje”, rekao je Vučić nakon sastanka, i dodao da “postoje dve stvari oko kojih smo se složili, a to je da razgovore nastavimo i da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine”.

Hašim Tači je izjavio da je jučerašnji sastanak bio “najteži u poslednjih šest godina” tokom kojih se vodi dijalog Kosova i Srbije i dodao da će kosovska strana “maksimalno raditi na postizanju konačnog pravno obavezujućeg sporazuma”.

“Vidim svetlo na kraju tunela. Na žalost, Srbija nastavlja da živi mentalitetom prošlosti. Vučić i Srbija treba da shvate da je Kosovo već 10 godina nezavisna i suverena država i da kompromis po tom pitanju ne postoji”, kazao je Tači i dodao da sporazum dve zemlje otvara evropsku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, donosi razumevanje i pomirenje.

Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovoreno je da se nova runda političkog dijaloga na najvišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na razgovorima o okvirima za pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

A pre ovog “trojnog” sastanka, Federika Mogerini se sastala sa delegacijom Kosova, predvođenu Tačijem, premijerom Haradinajem, predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem i ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem. Na ovom sastanku je bilo reči o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Nakon tog sastanka, Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos saopštio je u Briselu da je Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove za EU viznu liberalizaciju i da sad to treba da potvrde Evropski parlament i članice Unije.