Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Novinari o lažnim vestima: Neznanje, greška, zla namera…

Vladina radna grupa za borbu protiv lažnih vesti nije rešenje za taj problem, saglasni su novinari koji su učestvovali u seriji intervjua o lažnim vestima u okviru FoNetovog serijala Press Extra. 

“Lažne vesti, u zavisnosti od okruženja, kreiraju i novinari i političari”, rekao je Vukašin Obradović, nekadašnji predsednik NUNS-a. “Lažne vesti prisutne su u tradicionalnim medijima, a reč je zapravo novinarima i medijima koji se ne bave novinarstvom, već propagandom”, rekao je Obradović i dodao da on nije bio žrtva lažnih vesti, već laži, aludirajući na neistine da je bio deo grupe koja je spremala i učestvovala u navodnoj pripremi atentata na Aleksandra Vučića.

Lažne vesti mogu biti posledica neznanja i profesionalnog nemara, ali i čiste namere da se lansiranjem neistina obmanjuje javnost, izjavio je Obradović.

A nekadašnja predsednica UNS-a i nekadašnja glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović izjavila je da “nema toliko lažnih vesti, koliko ima dobrog i lošeg novinarstva”, ocenila da je lažna vest “ona vest koju niste do kraja proverili”, dodajući da “novinari ne mogu da kontrolišu svaku vest i da polaze od toga da li će da ih slaže Aleksandar Vučić ili Ana Brnabić”.

Ona je rekla da je lažna vest da je voda u Beogradu otrovana, da je helikopter sa bebom sleteo, i konstatovala da neke lažne vesti nastaju kao posledica greške, a druge kao deo zle namere, “poput pokazivanja avionskih karata i glasanja iz Bodruma u Skupštini Srbije”.

U borbi protiv lažnih vesti “nam neće pomoći Nenad Popović i Vlada Srbije, pošto će da jure lažne vesti koje im ne idu na ruku”, rekla je Smajlović, ali ni “nevladine organizacije koje su dale grantove mladim ljudima koji kažu: ‘Aha, Informer je predvideo državni udar, a nije ga bilo, znači Informer laže’”

Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić je o istoj temi rekao FoNetu “da nema lažnih vesti, već samo laži”:

“To ne bih nazivao lažnim vestima, jer vest po onome što učite je nešto što bi trebalo da bude istinito i da odgovori na osnovna novinarska pitanja. Kada odgovorite na ta pitanja, vi ste donekle dostigli istinu”, rekao je Jeremić i dodao da lažne vesti ne postoje, već da je to “spin pušten u momentu kada je to nekome odgovaralo”.

“Taj fenomen je postao popularan simbiozom nekih centara moći i ljudi koji rade u medijima. Njih namerno neću zvati novinarima, jer to ne zaslužuju u etičkom smislu i poštovanju Kodeksa novinara”, rekao je Jeremić.

Govoreći o najavi vladine radne grupe za borbu protiv lažnih vesti, Jeremić je rekao da je problem u Srbiji što laži najviše objavljuju provladini mediji, pa ne zna kako bi ušli u sukob “sa svojima”:

“Od tog posla nema ništa, osim ako se ne krije neka zla namera da to navodno bude neka radna grupa protiv lažnih vesti, a onda mediji koji objavljuju vesti budu kažnjeni na taj način”, izjavio je Jeremić.

A novinar Miša Brkić je FoNetu rekao da su laži oduvek postojale, ali da su se u današnje vreme demokratizovale, pominjući dva izvora iz kojih one potiču:

“Jedan je bujanje društvenih mreža, a drugi, mnogo značajniji, jeste tabloidizacija medija i društva. Mi smo ozvaničili, ozakonili, prisustvo lažnih vesti u javnom prostoru, time što su tabloidi postali preovlađujući način informisanja javnosti.To dopuštanje tabloidima da postanu glavni izvor informisanja je proizvelo tabloidiziranu politiku. Zato sada imamo jedan nesrećan spoj vladajuće nomenklature i nečega što se naziva medijima, a mnogo pre bi se moglo nazvati primitivnom propagandom”, rekao je Brkić.

Ubijanjem medija, ubijaju se i demokratija i građansko društvo, naglasio je Brkić, koji smatra da u Srbiji već nekoliko godina traje ozbiljan proces borbe protiv medija, a prema njegovim rečima, nezavisni su oni mediji u kojima ni vlast, ni opozicija, nijedna interesna grupa, ne mogu da utiču na uređivačku politiku.

Podsetimo, Istinomer je nedavno objavio video u kome se govori o tome kako da prepoznamo lažne vesti, a ovom pojavom i borbom protiv njega Istinomer se bavio u više navrata.