Kristin Lagard, direktorka MMF-a / Foto: FoNet/AP

Lagard: Trgovinski rat smanjuje rast svetske privrede za 0,5 odsto

Nedavni talas uvođenja trgovinskih taksi mogao bi značajno da umanji globalni rast, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, piše Rojters

Na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 u Buenos Ajresu, glavnom gradu Argentine, Lagard je predstavila izveštaj u kome piše da bo postojeće trgovinske takse smanjile globalni rast privrede za 0,5 odsto. Prema procenama MMF-a, globalni ekonomski rast bi mogao da dođe do 3,9 odsto u 2018. i 2019, uz povećani rizik od porasta trgovinskog sukoba.  

Inače, na sastanku su SAD u subotu pokušale da sklope dogovore o slobodnoj trgovini sa Japanom i Evropom, kako bi stekle prednost u rastućem trgovinskom ratu sa Kinom, ali su naišle na otpor Francuske, piše Rojters.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je novinarima da EU neće razmatrati otpočinjanje razgovora o trgovini sa SAD ukoliko Donald Tramp najpre ne povuče takse na čelik i aluminijum, i odustane od pretnji uvođenja taksi na uvoz automobila.

“Odbijamo da pregovaramo sa pištoljem uperenim u našu glavu”, rekao je le Mer.

Međutim, sutradan, predstavnik Evropskog saveta na G20 Hubert Fuks izjavio je da američko uklanjanje taksi na uvoz čelika i aluminijuma nije neophodan uslov za početak trgovinskih pregovora između SAD i EU

“Mi predstavljamo 28 zemalja članica EU, ne samo Nemačku i Francusku. Ne bi trebalo da imamo preduslove za razgovore”, rekao je Fuks.

Podsetimo, SAD su uvele uvozne takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, što je uzrokovalo da EU uzvrati sa sličnim nivoom taksi na Harli-Dejvidson motorcikle, Kentaki burbon i druge proizvode.

Takođe, Tramp razmatra uvođenje taksi od 25 odsto na uvoz automobila, što bi pogodilo i EU i Japan.

A trgovinski rat raje i između SAD i Kine – dve najveće svetske privrede su nametnule takse jedna drugoj u iznosu od 34 milijarde dolara. Tramp je zapretio da će SAD uvesti takse na sav kineski izvoz u SAD, koji iznosi 500 milijardi dolara, ukoliko se Peking ne saglasi sa značajnim strukturalnim promenama u svom transferu tehnologija, industrijskim subvencijama i politikama zajedničkog ulaganja.