Dubravka Stojanović / Foto: FoNet/Medija centar

Političke, intelektualne, crkvene i privredne elite žive od sukoba i mržnje

Odgovarajući na konstataciju i pitanje novinarke lista Danas  da se sve manje govori o onome što se na Kosovu dešavalo tokom devedesetih i odgovornosti Srbije i kako će se takav način, bez saznavanja istine, odraziti na normalizaciju odnosa dve države i njihovih građana, istoričarka Dubravka Stojanović rekla je da “niko ne želi normalizaciju”: 

“Ali, niko ni ne želi normalizaciju. Koga briga za to? Političke elite? Bože sačuvaj, pa one žive od sukoba. Intelektualne, crkvene elite? Ni najmanje – značajni delovi tih elita žive od te mržnje, bez toga bi oni, kao i njihovo delo, bili minorni. Tzv. privredne elite? Pa većina njih je tzv. prvi milion i zaradila u ratu. ‘Normalizacija’ je naporna, teška, ona nema mnogo fanova”, rekla je Stojanović.

“U celini imam utisak da se nešto menja u načinu na koji se govori o devedesetim. Primećuje se da se sve više govori o NATO bombardovanju, da je taj deo rata nadvladao nad svim onim što se pre toga događalo. To ima samo delimične veze sa sve negativnijom slikom koja se pravi o Zapadu i samom NATO paktu, što je u jasnoj vezi sa jačanjem ruskog uticaja.

Ali to je, čini mi se, mnogo više u vezi s jednim novim narativom o ratovima devedesetih. Tu sad počinje da dominira slika Srba kao nedužnih žrtava. U to se onda savršeno uklapa i obeležavanje ‘Oluje’, ali bez postavljanja pitanja kako je to Knin uopšte bio srpski i zašto su odatle, kao i iz cele Krajine, Hrvati bili prognani u prethodnim fazama rata? Mi se već preko 20 godina vrtimo u krug i tu ne bismo ništa da menjamo. Onda, logično, i nema pomaka. Ni u čemu.”

(Danas, 21. jul 2018. godine)