Tači i Vučić u Briselu sa Federikom Mogerini / Foto: FoNet/Tviter nalog Maje Kocijančič

Tači: Vučićev stav daleko od realnosti; Vučić: Tači veruje da Severna Mitrovica nije deo Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je “teško postići potpuno pomirenje sa Beogradom, zbog zločina koje je Srbija počinila na Kosovu, ali da je neophodno raditi na pomirenju”, prenosi FoNet. 

“Kosovo i Srbija ne mogu sami rešiti probleme. Znamo šta se dogodilo na Kosovu i o zločinima srpske države, rekao je Tači i ocenio da je sastanak Vučićem u Briselu “bio najkraći i najteži za proteklih šest godina”:

“Nije bilo lako razgovarati sa Vučićem koji smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce Srbije”, rekao je Tači i dodao da je Vučićev stav “daleko od realnosti”.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “zna da u Kačaniku nema Srba i to je bolna istina” i da “zna šta u Kačaniku misle o svemu”, ali da ga “mnogo više plaši to što Tači veruje da Severna Mitrovica ili Leposavić ne pripadaju Srbiji”, rekao je Vučić.

A potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj izjavio je u petak da su razgovori predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija “bilateralnog karaktera i da ne predstavljaju dijalog dve
zemlje”:

“Dijalog sa Srbijom još nije počeo. Tačijevi sastanci sa Vučićem su samo bilateralni, vezani za ono što je do sada učinjeno”, rekao je Ljimaj i dodao da šire uključenje u dijalog učvrstilo konačni dogovor.