Foto: Screenshot tvita SAD ambasadora na Kosovu Grega Delavija

Podela Kosova – nova opcija ili lažna vest?

U petak ujutro su mnogobrojni mediji u Srbiji preneli vest da je američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV izjavio da je “na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podeli Kosmeta”. 

Tako, RTS je pisao da je “ta njegova izjava u suprotnosti sa ranijim izjavama u kojima je podelu ocenio kao opasnu opciju i crvenu liniju za Vašington”. RTS je ujedno i preneo i reči ambasadora Delavija da je “američka podrška kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti”, te da je Delavi, na pitanje da li isključuje podelu Kosova, izjavio da ne želi da govori o onome što može biti elemenat konačnog sporazuma.

Zapravo, na portalu KoSSev, koji je preneo transkript intervjua sa televizije KTV, vidi se da je Delavi u više navrata odbio da odgovori da li je za SAD prihvatljiva podela Kosova ili razmena teritorija.

“Ja kažem da neću da govorim o tome šta će biti element finalnog dogovora, neću da govorim o tome za koga mislim da bi trebalo da vodi ovaj razgovor u Briselu, i neću da govorim o usputnim podacima”, bio je jedan od odgovora Delavija na više puta ponovljeno pitanje.

N1 je preneo komentar švajcarskog lista Noje Ciršer Cajtung u kome piše da Kosovo i Srbija treba same da nađu rešenje konflikta, kao i to da bi razmena teritorija mogla da bude rešenje konflikta. “Razmena teritorija između juga Srbije i severa Kosova trebalo da bude moguća, pod pravilima koja bi zadala Evropska unija, ako bi to značilo postizanje mira među nekadašnjim neprijateljima”, zaključak je ovog komentara.

A premijer Kosova Ramuš Haradinaj najpre je u četvrtak uveče za RTV Dukađini izjavio da podela Kosova nije dobro rešenje, da bi “to bila tragedija za Balkan”, kao i da “nema podele, nema razmene teritorija, nema promene granica, opasno je, to se ne sme uraditi u ovakvim trenutnim uslovima”.

Sutradan, reagujući na intervju ambasadora Delavija i vesti o mogućoj podeli Kosova, Haradinaj je pojačao svoju retoriku izjavivši za list Koha ditore da bi eventualna podela Kosova za njega predstavljala početak rata.

Međutim, popodne se ovim povodom na Tviteru oglasio ambasador Delavi: “Ignorišite lažne vesti. Ovo sam rekao: ‘Kosovo mora da shvati šta su njegovi ciljevi, treba da pokuša da postigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima, a to je ono na čemu se trenutno fokusiram. Pročitajte sami moj intervju na @RubikonKTV’”, napisao je Delavi.

Potom se uveče ponovo oglasio Haradinaj:

“Mislim da se radi o pogrešnoj interpretaciji ambasadora u medijima na Kosovu. Znam američki stav. Prvi stav Amerikanaca je da ne nameću rešenja, već jedino da se strane saglase. Mogućnost da se o jednoj temi razgovora je jedno, a opcija podela nešto drugo. Prema tome, niko nikome ne može da zabrani da se u Briselu govori. Ambasador je rekao da se može govoriti, ali nije rekao da je to tema razgovora“, napisao je Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici, a prenosi KoSSev.