Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Vučić izneo uslove za razgovor sa Prištinom

Nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da je uslov za razgovor sa kosovskim Albancima “da nema napada na Srbe, nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu, hapšenja kako kome padne na pamet”. 

U sredu 18. jula predsednici Srbije i Kosova Vučić i Hašim Tači sastaće se u novoj rundi razgovora, a sastanku će prisustvovati i Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost. Pre nekoliko dana Tači je izjavio da Kosovo ima svoju “crvenu liniju”, a to je da završna faza razgovora u Briselu treba da “rezultira istorijskim obavezujućim sporazumom o priznanju kosovske nezavisnosti”, kao i da je “svaki drugi sporazum bezvredan”.

Podsetimo, 10. jula ujutru uhapšeno je petoro Srba u regionu Gnjilana pod sumnjom da su “uključeni u delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova”. Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić su uslovili nastavak pregovora puštanjem uhapšenih do kraja tog dana. Uhapšeni su ubrzo oslobođeni. Prema nezvaničnim saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), uhapšeni su vršili pritisak na srpske pripadnike Bezbednosnih snaga Kosova da napuste te snage.

Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Rustem Beriša izjavio je da je više od 40 pripadnika BSK iz srpske zajednice podnelo zahteve da napuste te snage, a Srpska lista je pozvala grаđаne srpske nаcionаlnosti “dа ne učestvuju u Kosovskim bezbednosnim snаgаmа, koje Prištinа protivprаvno želi dа trаnsformiše u vojsku”.

RSE je pisao i da su na imovinu Srba pripadnika BSK bacani molotovljevi kokteli i da su oni pritvarani na graničnim prelazima sa Srbijom. Marko Đurić je u aprilu izjavio da “po našem krivičnom zakonodavstvu je stupanje u ilegalne strane oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa do 10 godina zatvora”. Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi napisao je na svom Tviter nalogu da je “duboko zabrinut zbog nedavnih napuštanja BSK od strane kosovskih Srba”, te da je “spoljno zastrašivanje članova BSK neprihvatljivo”.