Foto: FoNet/Marija Đoković

Prve zgrade Beograda na vodi ekspresno do upotrebne dozvole

Nakon što su Aleksandar Vučić i Muhamed Alabar u septembru 2015. godine položili kamen temeljac, skoro tri godine kasnije završena je prva zgrada Beograda na vodi. Svečanom otvaranju zgrade u subotu, 14. jula, prisustvali su između ostalih i Vučić i Alabar, kao i Ana Brnabić, Siniša Mali, novi gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor kompanije “Beograd na vodi” Nikola Nedeljković. 

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 10. jula odbilo zahtev investitora da dobije upotrebnu dozvolu za dve izgrađene zgrade, uz obrazloženje da u podnetoj dokumentaciji postoji mnogo nedostataka: nije bio dostavljen Elaborat geodetskih radova za objekat, elaborati geodetskih radova za podzemne instalacije i etažnog premera nisu

bili overeni na propisan način, nije dostavljena saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u pojedinim delovima projekta “nedostaje opšta dokumentacija”, a nisu dostavljena ni dva zapisnika o inspekcijskom nadzoru.

Na sajtu APR-a vidi se da je zaključak o odbacivanju izdavanja upotrebne dozvole objavljen 11. jula u 9.26 ujutru, a onda je investitor za nepunih šest i po sati prikupio sva tražena dokumenta i ispravio sve nedostatke, i predao novi zahtev 11. jula u 15.53 popodne. Zahtev je usvojen i Ministarstvo je 13. marta – dan pre svečanog otvaranja – izdalo rešenje kojim se daje upotrebna dozvola za prve dve zgrade Beograda na vodi.

Prema pisanju Insajdera, kompanija “Beograd na vodi” je urednicima medija poslala “posebne pozivnice sa molbom da ne najavljuju događaj niti da govore o tome u koje vreme se održava”.

Podsetimo, 2014. godine Aleksandar Vučić je najavio da će najveća kula Beograda na vodi biti izgrađena do kraja 2016. godine (još nisu počeli nadzemni radovi), a u februaru 2015. Vučić je izjavio da će ceo projekat i svi objekti “Beograda na vodi” biti završeni do kraja 2019. godine.

Međutim, prema kasnije potpisanom ugovoru, arapski partner ima 20 godina da završi 50 odsto posla, a 30 godina da završi ceo projekat.

I otvaranje prvog objekta u Beogradu na vodi više puta je pomerano – Goran Vesić, tada gradski menadžer, u novembru prošle godine najavio je da će do useljavanja u prve dve zgrade doći u martu 2018, da bi Siniša Mali, tada gradonačelnik, u martu rekao da će do useljavanja doći u maju.

Prve dve zgrade (nazvane BW Residences) imaju po 20 spratova i ukupno nešto više od 42.000 kvadratnih metara, uključujući poslovni prostor i garažna mesta.