Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: NATO zemlje da povećaju izdatke za odbranu

Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je podršku ove zemlje NATO paktu na NATO samitu održanom u Briselu, ali tek nakon što je kritikovao druge lidere zemalja članica i zahtevao da hitno povećaju njihova izdvajanja za odbranu, preneo je The Washington Post

Na udaru Trampovih kritika našle su se evropske zemlje, naročito Nemačka i Španija, zbog toga što, kako je rekao, nisu uspele da više doprinesu odbrani svojih zemalja, te da se previše oslanjaju na SAD.

Prema pisanju ovog lista, neke diplomate su Trampove komentare shvatile kao pretnju SAD da će se povući iz NATO pakta. Međutim, na konferenciji za medije u četvrtak, Tramp je izjavio da on “veruje u NATO” i ponovio da su SAD posvećene svojim zapadnim saveznicima.

“Rekao sam ljudima da bih bio veoma nesrećan ako oni ne bi znatno povećali svoje obaveze. Svi su se saglasili sa tim, i to na nivoima o kojima nikada ranije nije razmišljano”, rekao je Tramp.

Inače, zemlje članice NATO pakta imaju obavezu da troše dva odsto BDP-a na odbranu do 2024. godine, a Tramp je u sredu tražio od lidera zemalja članica da udvostruče ovu obavezu na 4 odsto BDP.

Međutim, kancelarka Nemačke Angela Merkel nije govorila ni o kakvoj novoprihvaćenoj obavezi, već je rekla da među svima postoji “jasna posvećenost NATO paktu”, i da je samit bio nastavak razgovora od prethodnih meseci.

Takođe, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je doveo u pitanje Trampov predlog: “Ja čak ne znam ni da li je to dobra mera i da li se uklapa u našu zajedničku bezbednost”. Makron je i eksplicitno demantovao navode Trampa da su se članice NATO saglasile da povećaju troškove za odbranu na više od dva odsto BDP, pozivajući se na zajedničko saopštenje u kome se potvrđuje cilj od dva odsto BDP.

Odgovarajući na pitanje novinara – da li on može povući SAD iz NATO bez odobrenja Kongresa – Tramp je odgovorio: “Mislim da verovatno mogu, ali to je nepotrebno”. Na drugo novinarsko pitanje – da li će, poput nedavnog Samita G7, promeniti mišljenje odmah nakon što ode sa sastanka i dođe na Tviter – Tramp je rekao da neće i sebe okarakterisao kao “veoma stabilnog genija”.

A generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da je Tramp “uprkos pretećem pristupu samitu alijanse, uticao na obavezivanje članica da povećaju svoja izdvajanja za odbranu”.

Stoltenberg je naveo da je Trampov pristup dao rezultate, i rekao da su saveznici dogovorili izdvajanje dodatne 41 milijarde dolara za odbranu, međutim, nije potvrdio da je dogovoreno da u budućnosti izdvajanja za odbranu dostignu 4 odsto BDP-a.