London / Foto: Pixabay.com

Objavljen detaljan plan za “Bregzit”

U četvrtak je britanska vlada objavila dokument o izlasku iz EU (“Brexit”), prema kojem će od Evropske unije tražiti “sporazum o pridruživanju” koji bi omogućio slobodnu trgovinu za robu, ali ne i usluge, kao i partnerstvo u bezbednosti i nastavak članstva u mnogim evropskim agencijama, prenosi agencija Beta

Prema ovom planu, Velika Britanija će zadržati zajedničke propise EU za robu i poljoprivredne proizvode kako bi se omogućila slobodna trgovina bez carine i provera na granici, a London predlaže i “kombinovanu carinsku teritoriju” s EU, tako što će se tehnologijom na granici odlučivati da li je roba iz trećih zemalja namenjena Velikoj Britaniji ili Evropskoj uniji s naplatom odgovarajućih nameta.

S druge strane, slobodna trgovina se ne bi primenjivala na usluge koje čine 80 odsto britanske privede, a predlog predviđa da Velika Britanija ostane u agencijama EU kao što su Evropska agencija za bezbednost avijacije, Evropska medicinska agencija i Europol.

Agencija navodi i da je “pitanje kako će EU reagovati na britanski plan” s obzirom da Brisel tvrdi da London ne može da bira šta mu se sviđa sa jedinstvenog tržišta, te da je prošle nedelje glavni pregovarač EU upozorio da ostale članice neće prihvatiti dogovor koji tretira jedinstveno tržište za robe i usluge kao “veliki supermarket” za Veliku Britaniju.

Podsetimo, zbog ovog plana ostavku je podneo ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson, koji je bio glavni zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU u referendumskoj kampanji 2016. godine. Pre njega ostavku je podneo i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, nezadovoljan planom premijerke Tereze Mej.

Velika Britanija bi trebalo 29. marta naredne godine da zvanično napusti članstvo u Uniji, tačno dve godine od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita. Na referendumu 2016. godine 52 odsto Britanaca izjasnilo se da njihova zemlja izađe iz EU.