Foto: FoNet/TV FoNet

Samit G7: Tramp povukao potpis sa zajedničkog saopštenja

Lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta sastali su se u Kanadi tokom vikenda da bi pokušali da prevaziđu spor nastao nakon odluke SAD da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma. Nakon što je Džastin Trudo, kanadski premijer i domaćin skupa, predstavio zajedničko saopštenje u kome se kritikuje protekcionizam i zalaže za modernizovanje Svetske trgovinske organizacije, delovalo je da je do nekakvog kompromisa došlo, međutim, američki predsednik Donald Tramp ubrzo je razuverio svet svojim tvitovima. 

“Premijer Kanade Džastin Trudo ponašao se veoma krotko i blago tokom naših G7 sastanaka, samo da bi održao konferenciju nakon što sam ja otišao, rekavši da su ‘američke takse uvredljive na neki način’, i da njega ‘niko neće da gura naokolo’. Vrlo neiskreno & slabo. Naše takse su odgovor na njegovih 270 odsto na mlečne proizvode!”, napisao je Tramp, dodajući da je naložio da SAD povuče podršku zajedničkom saopštenju.

Francuska je oštro reagovala i saopštila da međunarodna saradnja “ne može da zavisi od besa i sitnih reči”. Francusko predsedništvo je osudilo “nekoherentnost” i “nedoslednost” koju je ispoljio Tramp:

“Proveli smo dva dana da bismo došli do tog teksta i usaglasili obaveze. Mi se toga držimo i svako ko bi to napustio i okrenuo mu leđa, pokazuje nekoherentnost i nedoslednost”, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

A nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ovu odluku i tvitove Donalda Trampa “pomalo deprimirajućim”.

“Teško je i ovog puta i razočaravajuće, ali to nije kraj” za G7, rekla je kancelarka Merkel u intervjuu za nemačku televiziju ARD, dok je ranije šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio da je Tramp velikim delom “uništio” poverenje izmedju SAD i Evrope povlačenjem podrške zajedničkom saopštenju samita lidera G7 putem poruka na Tviteru.