Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Nastavljeni protesti zbog cene goriva

Tokom vikenda nastavljeni su protesti vozača širom Srbije zbog povećanja cena goriva. Prema pisanju medija, u nedelju je protest trajao od 17 do 19 časova, a blokirani su, između ostalog, bili i delovi Vršca, Čačka, Obrenovca, Ibarska magistrala, kao i trg Slavija u Beogradu. 

U subotu su vozači blokirali više puteva u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu i Batočini.

Podsetimo, protesti su započeli u petak, kada su vozači organizovani putem društvenih mreža blokirali više saobraćajnica u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, sa zahtevom da cena dizel goriva ne sme biti viša od 110 dinara (sada je iznad 160), a cena bezolovnog benzina od 120 dinara za litar (sada je iznad 150 dinara).

Takođe, zahtev vozača je da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina, te da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na tu cenu da ide akciza, ne veća od 50 odsto osnovne cene.

Zbog porasta cene nafte na svetskom tržištu, ali i velikih zahvatanja države, koja čine više od polovine krajnje cene goriva, cena benzina je u kratkom periodu porasla za devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara po litru.

Čelni ljudi iz vlasti su ove proteste nazvali “političkim”: predsednik Vučić je rekao da je reč o nekoliko automobila koji blokiraju saobraćajnice, pa se iza njih napravi kolona, a pominjao je i niske cene hleba i struje u Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović protest je nazvao “terorom manjine nad većinom”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je protest vozača u Srbiji uporedio sa “uništavanjem Ukrajine”, i rekao da se “na ovakav način” pokazuje “da dva ili tri čoveka mogu da pokvare život hiljadama ljudi”.

Sa druge strane, Dragan Đilas je na Tviteru pozvao Vučića “da smanji akcize umesto što vređa ljude”, a protest zbog cena goriva u nedelju se proširio i na Bosnu i Hercegovinu.