Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Mali: Razmišljamo o smanjenju poreza, akciza, parafiskalnih nameta…

U ponedeljak počinju trodnevni pregovori Vlade Srbije sa MMF-om o novom aranžmanu – tzv. “čuvarkući”. Ovaj aranžman bi trebalo da bude samo savetodavni, kako bi Srbija okončala nezavršene reforme – javnih preduzeća, državne uprave i sistema plata i penzija. 

Kako prenosi RTS, novi ministar finansija predložiće misiji MMF-a mere poput smanjenja akciza na gorivo, akciza na struju, ukidanja pojedinih parafiskalnih nameta, smanjenja opterećenja na zarade – sve u cilju stimulisanja ulaganja i, posledično, veće stope rasta.

Takođe, očekuje se da u sredu bude saopšteno kada će biti ukinut Zakon o privremenom uređenju načina isplata penzija, kojim su u novembru 2014. godine progresivno bile smanjene sve penzije veće od 25.000 dinara. Podsetimo, prema analizi podataka dobijenih iz kabineta Ane Brnabić, sledi da će penzioneri sa najvećim penzijama ponovo biti diskriminisani u odnosu na penzionere sa penzijom ispod 30.000 dinara.

U sredu bi trebalo da bude saopšteno i koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru.

Prema rečima Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta, osim za penzije, u budžetu postoji prostor i za povećanje plata, “oko šest odsto u ukupnoj masi zarada”. Međutim, on upozorava da zarade ne bi trebalo linearno povećavati, već da bi “veće povećanje trebalo dati ključnim, nedovoljno plaćenim sektorima, poput lekara i medicinskih sestara”, te da je “do sada malo urađeno na pravičnoj raspodeli zarada u javnom sektoru”.