Foto: FoNet/Marija Đoković

Vučić: Novi tip dijaloga o Kosovu; Fabrici: Nema promene

U petak je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da krajem juna očekuje “novi tip dijaloga” o normalizaciji odnosa sa Prištinom, te da bi, ukoliko bi se u pregovore uključile “neke zapadne zemlje”, trebalo uključiti i Rusiju i Kinu, dodajući da “nije realno” doneti rešenje bez SAD i Rusije: “Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor”, rekao je Vučić. 

Međutim, sutradan, u subotu, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da se dijalog “i dalje odvija uz posredovanje EU”:

“Dijalog se održava i dalje pod posredovanjem EU i ne postoji zahtev za promenu forme tog procesa. Nastavićemo da posredujemo u dijalogu uz saglasnost strana koje učestvuju, Beograda i Prištine”, rekao je Fabrici.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot nije isključio mogućnost da se i SAD zvanično uključe u pregovore, ali i rekao da bi EU trebalo da nastavi da vodi ovaj dijalog:

“To pre svega zavisi od drugih partnera, ali dijalog treba da bude dogovor između Srbije i Kosova, između Beograda i Prištine”, rekao je Skot i dodao da “EU vodi ovaj dijalog i mi smo zadovoljni sa tim i mislim da bi tako trebalo i da ostane”.