Zoran Lutovac / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Lutovac: Izvestan je opozicioni savez

Novi predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je u emisiji “Kvaka 23” da je potpuno izvesno formiranje opozicionog saveza, kao i da je ulazak u savez sa Đilasom i povezivanje opozicije “jasno opredeljenje većine unutar stranke”, jer su osim njega, “tu priču pričali i njegovi protivkandidati”. 

“Mislim da je priča o savezu stvar racionalnosti, potrebni su nam racionalni lideri koji će potisnuti po strani neke partikularne interese i zalagati se za nešto što je opšti interes”, rekao  je Lutovac i dodao da opozicija, u okolnostima potpune blokade institucija i kontrole nad parlamentom, “mora da traži alternativne kanale komunikacije sa građanima”.


On je najavio da če razgovarati i sa Pokretom slobodnih građana i da će jedna od tema biti upravo taj široki opozicioni savez. Na pitanje novinarke Danice Vučenić šta bi bio kohezioni faktor širokog saveza ideološki potpuno različitih opozicionih partija, sem odnosa prema Aleksandru Vučiću, i kako ga održati bez izbora na vidiku, Lutovac je odgovorio da su “kohezioni faktor borba za nezavisno pravosuđe i slobodne medije”.

Lutovac je rekao i da “nema razgovora sa SNS dok postoji samovlašće”, i dok se opozicija tretira kao neprijatelj. Navodnu dobru volju SNS-a i Vučića u pogledu Medijske strategije Lutovac je nazvao fingiranjem. Kada je reč o pitanju Kosova, Lutovac se upitao da li je prioritet normalizacija odnosa sa Prištinom, ili je prioritet normalizacija odnosa u Srbiji:

“Ključno je pitanje da li je moguće normalizovati odnose sa Prištinom, a da se ne normalizuju odnosi u Beogradu”.