Potpisivanje Sporazuma o pravosuđu 2015. u Briselu / Foto: FoNet/Federica Mogherini/Twitter

Crvene linije Drecuna i Tačija

Govoreći za televiziju N1, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da “linije koje Srbija neće preći” jesu da prizna Kosovo, da tretira Kosovo kao susednu državu, i da mu dozvoli članstvo u UN, te da to “ne može da se nađe u pravno-obavezujućem sporazumu” Beograda i Prištine. 

Sa druge strane, kako prenosi RTS, kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Kačaniku da Kosovo ima svoju “crvenu liniju”, a to je da završna faza razgovora u Briselu treba da “rezultira istorijskim obavezujućim sporazumom o priznanju kosovske nezavisnosti”, kao i da je “svaki drugi sporazum bezvredan”.

Prema pisanju portala KoSSev, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zakazala je za 18. jul novi sastanak Beograda i Prištine, na kome će učestvovati predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Portal prenosi i pisanje prištinskih medija za koje je šef kosovskog tima za tehnički dijalog Avni Arifi izjavio “da je Beograd odbio poziv za učešće u novoj rundi ovog dijaloga koji je zakazan za 13. jul, o sporazumu o energetici”.

Podsetimo, pre nekoliko dana je uhapšeno pa pušteno pet osoba koje su, prema pisanju Radija Slobodna Evropa, “vršile pritisak na srpske pripadnike Bezbednosnih snaga Kosova da napuste tu jedinicu”. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ukoliko petorica Srba ne budu puštena do uveče, dijaloga Beograda i Prištine “neće biti još dugo”.

Kako je saopšteno iz EU, Mogerini, Vučić i Tači će 18. jula “sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom“.