Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Poverenik: Koruptivna odredba Zakona o zaštiti konkurencije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je podneo Ustavnom sudu Republike Srbije Predlog za utvrđivanje neustavnosti člana 45 stav 4 Zakona o zaštiti konkurencije

Ova odredba predviđa da podaci koje “zaštiti” Komisija za zaštitu konkurencije “nemaju svojstvo informacija od javnog značaja u smislu zakona kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja”.

Tako se navedeni podaci žele u potpunosti, nezavisno od okolnosti, isključiti od domašaja javnosti, što je potpuno suprotno rešenjima iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojim se na jedinstven način uređuje ostvarivanje prava javnosti, navodi se u saopštenju.

Poverenik dalje podseća da je u svojoj dosadašnjoj praksi odlučujući po žalbama zauzimao stav u korist prava javnosti i u vezi sa pomenutim “zaštićenim” informacijama:

“Radi se o stavu da se u svakom konkretnom slučaju mora ceniti mogućnost ograničavanja prava javnosti, a da se to pravo nikad ne može unapred, apriori isključiti”, piše u saopštenju, uz upozorenje da “prisustvo navedene odredbe Zakona o zaštiti konkurencije u pravnom poretku objektivno izaziva sukob zakona, dovodi u pitanje Ustavom zajemčeno jedinstvo pravnog sistema, i samim tim proizvodi konkretne dileme kod postupajućih organa”.

Poverenik takođe upozorava na moguće zloupotrebe i korupciju zahvaljujući ovoj odredbi i podseća na slučaj Ugovora o pružanju usluga upravljanja Železarom Smederevo sa HPK  MANAGEMENT iz Beograda i HPK ENGINEERING B.V. iz Amsterdama:

“Tada su nadležni, pozivajući se na odredbu Zakona o zaštiti konkurencije, uvid u sadržinu ovog ugovora zaključenog sa ekipom kontroverznih biznismena, uskratili i javnosti i Povereniku. Iako je još prilikom potpisivanja ugovora najavljeno da će biti dostupan javnosti, čak i danas, i pored naloga Poverenika i nakon što je od zaključenja ugovora prošlo više od tri godine, a Železara Smederevo prešla u strano vlasništvo, javnost nije dobila informacije o sadržini Ugovora, međusobnim obavezama ugovornih strana i efektima.

Samo nezvanično, ali prilično pouzdano, u javnost su stigli podaci da su efekti ugovora bili katastrofalni i da je ta godina poslovanja izvesno jedna od najgorih u istoriji Železare. Informacije o eventualnoj koristi koju je neko od toga imao, kao i odgovornosti, izostale su potpuno”, piše u saopštenju.