Skup kod zgrade Predsedništva / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Održana komemoracija u Potočarima, u Beogradu paljene sveće za srebreničke žrtve

U Memorijalnom centru u Potočarima juče je održana komemoracija Bošnjacima nastradalim tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice srebreničkog masakra Nermin Alivuković rekao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida. “Znamo ko ga je počinio i da su osuđeni. Srebreničke žrtve su naša vodilja da se genocid nikada, nikome i nigde više ne ponovi”, kazao je Alivuković. Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da lekcije Srebrenice ne smeju da bude nikada zaboravljene i da svako treba da učini sve što može da “proširi svetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja”. Komemoraciji su prisustvovali zvaničnici BiH, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na čelu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunar-Vigemark, predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i nekoliko hiljada građana. Posle komemoracije usledila je sahrana posmrtnih ostataka 71 srebreničke žrtave, koji su identifikovani od prošle godine.   Komemoraciji nije prisustvovao niko od državnih zvaničnika Srbije. Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su da je “genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope” i da je pre 23 godine “ispisana jedna od najmračnijih stranica naše istorije”. “Na dan obeležavanja masakra od 11. jula 1995, naše misli su sa porodicama mnogih koji su patili i izgubili živote. Obaveza Evrope i međunarodne zajednice jeste da se seća da takva tragedija, sramota za čovečanstvo, više ne ne bi mogla da se ponovi”, navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana. Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da se SAD pridružuju BiH u sećanju na više od 8.000 stradalih muškaraca i dečaka.”Strašan genocid u Srebrenici nas podseća da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve građane, bez obzira na rasu ili veru, u BiH i drugde”, navodi se u saopštenju Pompea.

A u Beogradu Inicijativa mladih za ljudska prava sinoć je u parku kod Predsedništva Srbije održala komemorativni skup za žrtve u Srebrenici. Učesnici skupa, iz Inicijative mladih za ljudska prava i predstavnika drugih nevladinih organizacija, držali su, u tišini, transparent sa natpisom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”. Oni su zapalili sveće na fontani između Skupštine grada i sedišta predsednika Srbije. Skup su obezbeđivali kordoni policajaca sa sve četiri strane platoa, dok se sa druge strane kordona nalazilo desetak demonstranata sa zastavom Srbije.