Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg / Foto: FoNet, Z. Mrđa

NATO: Jačanje veza sa Srbijom korisno za obe strane i region

Prisustvo NATO-a na Kosovu, prevashodno kroz Kfor i uz saradnju s Prištinom i EU, doprinosi zaštiti i bezbednosti celog regiona, poručili su juče u Briselu lideri Atlantskog saveza i naglasili da će “u sklopu postojećeg mandata podržati razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu”.

Čelnici NATO-a su u Deklaraciji briselskog samita istakli da se taj razvoj bezbednosnih snaga na Kosovu ostvaruje kroz savetodavni tim NATO-a i tim za vezu, a naveli su da “primena pojačane interakcije s Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje”. “Pozdravljamo težnje Kosova da poboljša svoju sposobnost da zajamči zaštitu i bezbednost za sve građane, kao i da doprinese bezbednosti Zapadnog Balkana”, poreno je iz Brisela.  Navodi se da će “svaka promena u ustrojstvu NATO snaga” na Kosovu “i dalje biti uslovljena uslovima na terenu, a ne kalendarskim rokovima”. Kako je istaknuto, jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Atlantski savez, Srbiju i ceo region, a lideri NATO-a su u zajedničkoj izjavi “pozdravili stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO-Srbija i podržali politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju”. “Ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje EU, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sređivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma”, istaknuto je u izjavi. “Podstičemo obe strane da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovođenje postignutih dogovora”, dodali su čelnici NATO-a. U dokumentu se naglašava da je “Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga istorija saradnje i operacija u tom regionu”.

Poručeno je da su vrata NATO-a otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što, kako je naglašeno, dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i jučerašnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čime se sprovode u delo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu. Lideri Atlantskog saveza istakli su i da “potpuno podržavaju težnju BiH za članstvom”, naglašavajući da je NATO “predan teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu stabilne i bezbedne BiH”.