"Javni čas" FHP /Foto: FoNet, Zoran Mrđa

FHP: Srbija da prestane da omalovažava i umanjuje zločin u Srebrenici

Fond za humanitarno pravo (FHP) zatražio je juče od političkih zvaničnika Srbije da prestanu sa omalovažavanjem i umanjivanjem zločina počinjenog u Srebrenici 11. jula 1995. godine, a javnost u Srbiji da na 23. godišnjicu srebreničkog genocida na dostojanstven način oda poštovanje žrtvama i članovima njihovih porodica za patnju i bol koju i dalje proživljavaju.

U saopštenju povodom Dana sećanja na genocid u Srebrenici FHP ukazano je da je posle 23 godine od tog zločina neophodno da vlast u Srbiji postupi politički zrelo i prihvati sudski utvrđene činjenice, kao i da državni organi uključeni u postupak koji se trenutno vodi pred domaćim sudom prestanu sa njegovim odugovlačenjem, kako bi se žrtvama povratilo ljudsko dostojanstvo i omogućilo priznanje njihovih patnji zbog gubitka najmilijih. Podsećajući da je u nekoliko presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili oko 8.000 Bošnjaka, Fond je ukazao da vlast u Srbiji i dalje odbija da prihvati tu činjenicu uz tvrdnje da je “nedopustivo da se srpski narod svakog jula proglašava genocidnim i zlim”. FHP podseća i da je Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo početkom 2016. godine optužnicu protiv osam pripadnika Specijalne brigade MUP RS, tereteći ih da su nedaleko od zemljoradničke zadruge u selu Kravica (Bratunac) 14. jula 1995. godine ubili najmanje 1.313 bošnjačkih civila, ali da je od početka postupak pratilo “neprofesionalno i neodgovorno ponašanje” TRZ i sudskog veća.

Tokom “Javnog časa o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici”, koji je organizovao FHP, rečeno je da su svi oficiri Vojske RS koji su sproveli srebrenički genocid primali platu Vojske Jugoslavije i sada su penzioneri Srbije. Član Izvršnog tima FHP Nemanja Stjepanović kazao je da je zločin u Srebrenici izgledao kao “fabrika ubijanja”. “Radilo se po smenama, vrlo organizovano. Masovne grobnice su bile unapred iskopane. Bežeći od reči genocid pobegli smo od istine i izuzimamo ulogu Srbije u ratu u BiH i drugim ratovima”, kazao je Stjepanović, uz konstataciju da nikada nije postojalo ovakvo ćutanje vrha srpske politike o Srebrenici. On je istakao da “to ukazuje na pokušaj da se Srebrenica gurne pod tepih”. Dužnost svih nas je da saznamo šta se desilo i to prenesemo novim generacijama. Ali, daleko smo od spremnosti da sagledamo činjenice”, rekao je Stjepanović. On je u intervjuu za Istinomer naglasio da su “političari uspeli da ubede ljude da sudska presuda o genocidu u Srebrenici znači da smo mi genocidan narod”. “Pričamo o budućnosti, ali kosturi iz prošlosti stalno iskaču iz ormana i prave veliku pometnju u celom regionu. Mislim da je EU to prepoznala i da joj je jasno da mi ne možemo ovakvi, suštinski nesređeni, da uđemo u Uniju”, kazao je Stjepanović.