Vučić u Kraljevu / Foto: FoNet/MOD

Vučić: Neću da se krijem iza naroda sa predlogom za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sa svojim predlogom o trajnom rešenju kosovskog pitanja “izaći pred narod”, koji će onda odlučiti o svojoj budućnosti.

“Ničeg lepog oko Kosova nema što možemo dobiti i ponuditi narodu. Samo muke i teške stvari. I sve što je teško, sve što je muka, ja ću izaći pred narod i reći moj predlog. Uopšte neću da se krijem, a narod će da donese odluku o svojoj budućnosti “, rekao je Vučić juče u Kraljevu. Istakao je da ljudi moraju biti upoznati sa svim posledicama jedne, druge i treće odluke, ali da još nije odlučio šta će ponuditi građanima. “Narod neka kaže da li želi jedno, da li želi drugo ili treće. Ni iza čega i ni iza koga neću da se krijem”, kazao je Vučić, dodajući da će odluka o referendumu biti doneta pošto se dođe do kompromisnog rešenja koje nije na štetu građana. “Još smo daleko od takvog rešenja”, kazao je Vučić, koji je na pitanje novinara da li će biti raspisan referendum o trajnom rešenju za Kosovo odgovorio da uvek pitaju za formalne, a ne suštinske stvari.

Podsetimo, Vučić je u februaru najavio da će uskoro predstaviti predlog rešenja za Kosovo. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, kazao je Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je rekao da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja izjavio je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije.