Mičel i Vučić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mičel: Vraćamo se na Balkan, Rusija i Kina bi da nas slome

Sjedinjene Američke Države povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel u Senatu na pretresu o američkoj politici u Evropi.

“Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere, (grčkog) premijera Ciprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspeha u sporu dve zemlje oko imena. Intenzivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini”, istakao je Mičel, prenosi “Glas Amerike”. On je napomenuo da je zabrinut zbog trenutnih protesta u Grčkoj i Makedoniji i potencijalnog ruskog mešanja posle rešavanja decenijskog spora oko imena između dve zemlje. “To smo videli u Crnoj Gori, ruski predstavnici su davali preteće izjave i mislim da u Makedoniji ima šanse da Rusi pokušaju da se umešaju”, smatra Mičel. Američki diplomata je istakao i da Vašington utvrđuje dugoročnu strategiju za jačanje američkog prisustva u istočnom Mediteranu. “Radimo na tome da Grčka bude oslonac stabilnosti u Mediteranu i Zapadnom Balkanu”, kazao je Mičel. On je, takođe, ocenio da je Evropa danas ponovo “pozornica” ozbiljnih strateških nadmetanja i da se suočava sa pritiscima na više frontova – strateškim kampanjama Rusije i Kine, rekordnim talasima migranata, iranskim ambicijama u istočnom Mediteranu i krizom poverenja u evropske institucije. “I Rusija i Kina žele da slome Zapad: Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naročito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi”, kazao je Mičel i poručio da SAD žele bolje odnose sa Rusijom, ali da je to moguće samo, kako je naglasio, ako Rusija zaustavi svoje agresivno ponašanje.

A kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Mičel je juče sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o nastavku dijaloga u Briselu. Navodi se da je američki zvaničnik pozdravio nastavak razgovora Vučića i Tačija i istakao da se SAD nadaju da je moguće doći do kompromisnog rešenja.