Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Sindikat lekara: Tužilac da istraži šta je Lončar radio u prošlosti

Tužilaštvo treba da reaguje posle pisanja KRIK-a da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na početku svoje lekarske karijere izdavao osuđivanom prestupniku Petru Paniću Pani lekarske nalaze koji su mu omogućavali da odlaže suđenja, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

On je za  KRIK podsetio da je bilo kakvo pogrešno predstavljanje stanja pacijenta krivično delo i ocenio da bi “u normalnoj državi” Lončar podneo ostavku ili bio smenjen. “Smatramo da je najmanje što bi državni tužilac morao da uradi jeste da se pozabavi onim što je ministar Lončar radio u prošlosti, a i što pretpostavljam, još radi”, rekao je Panić. Podsetio je da je sindikat i ranije tražio smenu ministra Lončara jer, kako je rekao, nije dostojan te funkcije.“Hitno je da Zlatibor Lončar ode sa bilo kakve funkcije u zdravstvu”, kazao je predsednik Sindikata lekara.

Podsetimo, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) otkrila je da izveštaji koje je Lončar izdavao Petru Paniću Pani nisu prikazivali njegovo stvarno zdravstveno stanje. “Lončar je sastavljao medicinske izveštaje kojima je Panić opravdavao nedolazak na suđenja, pokazuje dokumentacija iz sudskih predmeta.

Zbog ovih izostanaka suđenja su odlagana, a jedan postupak protiv Panića obustavljen je jer je zastareo. U drugom slučaju je osuđen. Medicinski izveštaji o Paniću koje je od 2000. do 2003. godine potpisao doktor Lončar, tada lekar Urgentnog centra u Beogradu, sumnjive su sadržine. Različiti podaci ukazuju na to da izveštaji nisu prikazivali stvarno zdravstveno stanje pacijenta”, naveo je KRIK.

Navodi se i da Panić ima bogatu kriminalnu prošlost i da je protiv njega podneto 13 krivičnih prijava zbog 16 dela, a da su postupci protiv njega vođeni i za prebijanje, iznude, nedozvoljeno držanje oružja, izazivanje saobraćajnih nesreća i nezakonito arheološko istraživanje. Podseća se i da je on bio telohranitelj lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, ali i da je imao bliske veze sa zemunskim kriminalnim klanom i njegovim vođom Dušanom Spasojevićem, koji je ubijen u sukobu sa policijom za vreme akcije “Sablja”, pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

 

Inače, mediji su Lončara i ranije povezivali sa kriminalnim krugovima, navodeći da je njegovo ime pominjano na suđenju za atentat na Đinđića kao lekara koji je navodno bio na platnom spisku zemunskog kriminalnog klana.