Foto: FoNet/Dragan Antonić

SE: Srbija da ispita tvrdnje o torturi nad pritvorenicima

Savet Evrope (SE) zatražio je od Srbije da istraži tvrdnje o zloupotrebama kojima su, kako se navodi, izloženi pritvorenici i spreči “zlostavljanje koje sprovode policijski službenici”, javila je nemačka agencija DPA, a prenosi Fonet.

U izveštaju tela za borbu protiv mučenja, Odbora za ljudska prava, čiji su izvestioci u maju i junu posetili 16 policijskih stanica i zatvora, navodi se da vlasti u Srbiji moraju priznati da zlostavljanje nije “rad nekoliko malobrojnih policijskih službenika”, prenosi Hina. 

Navodna rutina u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, prema navodima o zlostavljanju, uključivala je šamare, udarce i udarce palicama ili bejzbol palicama, pa i elektrošokove u cilju iznude i primoravanja na priznanje ili kažnjavanja. “Vlasti (u Srbiji) moraju promovisati fundamentalno drugačiji pristup prema metodama policijske istrage, koja se ne bi temeljila na dokazima iz priznanja u izjavi, već posle dobijanja tačnih i pouzdanih informacija … o predmetu pod istragom“, navodi se u izveštaju.

Nemačka agencija DPA ocenjuje da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pod pritiskom da sprovede široke političke, socijalne i ekonomske reforme u cilju poboljšanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije i jačanja medijskih sloboda.