Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Opozicija traži sednicu o Kosovu

Predstavnici pojedinih opozicionih partija juče su zatražili posebnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, jer kako su rekli, veruju da predsednik Aleksandra Vučić ulazi u odlučujući fazu dijaloga sa Prištinom, bez konsultacija sa parlamentom i platforme na osnovu koje bi pregovarao.

Zato su od predsednika i Vlade zatražili da informišu parlament o toku i sadržaju pregovora. “Tema o kojoj se govori svuda u svetu, u Briselu, EU, UN, samo ne u Skupštini Srbije”, kaže Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – pokret za spas Srbije. Sa njim su se složili i predstavnici Narodne stranke. “Smatramo da je Skupština Srbije pravo i jedno mesto gde će se raspravljati o sudbini Kosova i Metohije”, navela je poslanica Sanda Rašković Ivić.

Predsednik Vučić nije odgovorio na zahtev poslanika ali je javnosti rekao da je, nakon poslednjih poruka od kosovskih zvaničnika (da će se na stolu naći pitanje granica i podele Kosova) preispitivao svoju odluku da ode u Brisel na nastavak dijaloga. “Ja sam sinoć kontaktirao ljude u Briselu i rekao sam im “ako su ovo stavovi Albanaca, da ne gubimo vreme, da ne dolazim… Oni su rekli molimo te da dođeš, da razgovaramo. Rekao sam meni nije problem. Uvek mogu da razgovaram. Ali ako mislite da postoji ta batina kojom ćete da me naterate da slušam i služim Tačijevim, Hotijevim i Hodžajevim izjavama i glupostima koje izgovaraju i da će to tako da bude, nemojte da me zovete uopšte”, rekao je Vučić u četvrtak. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, takođe se nije osvrnuo na zahtev poslanika da se pred dijalog konsultuje sa predstavnicima opozicije, već je pred nastavak dijaloga samo izjavio da je uveren da albanska strana nije spremna ni za kompromis, ni za dijalog.

U javnosti su se proteklih dana pojavile i spekulacije da se priprema novi format dijaloga o Kosovu u koji bi se uključile i Amerika i Rusija, ali ove navode niko od zvaničnika EU nije potvrdio. Deo istih medijskih spekulacija je i navodni predlog Nemačke da umesto Federike Mogerini pregovore vodi specijalni pregovarač, ali je to demantovao je nemački ambasador.