Foto: Istinomer/Radmilo Marković

Nišlije ponovo na ulicama zbog aerodroma

Skoro tri meseca nakon što su građani Niša saznali da grad planira da državi prepusti Aerodrom “Konstantin Veliki” zakazana je sednica gradskog parlamenta.

Zasedanje, na čijem će dnevnom redu biti i tačka o ustupanju aerodroma “Konstantin Veliki” trebalo bi da se održi danas. Još, međutim, nije izvesno da li će odbornici na današnjoj sednici odlučivati o sudbini aerodroma, jer postoji mogućnost da se pre usvajanja dnevnog reda ona povuče, piše portal Južne vesti. Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su juče da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma “Konstantin Veliki” državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma, prenela je Beta. Takođe, sa okruglog stola niške opozicije odbornici su pozvani da javno glasaju pojedinačnom prozivkom.Tražićemo da se tačno zabeleži ko je taj od odbornika koji je smogao hrabrosti da kaže da naš aerodrom u koji smo ulagali decenijama, jednostavno ode na upravljanje Beogradu”, izjavio je šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković. Današnja sednica Skupštine grada Niša, prethodno je bila zakazana za 10. april, ali je sednica odložena zbog, kako je tada objašnjeno, “dezinformisanja građana”. Južne vesti pišu da je u poslednji čas odlučeno da odbornici zasedaju i “spreče krizu vlasti”, odnosno prinudnu upravu, jer se bližilo 90 dana od održavanje poslednje sednice.

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” za danas u devet sati zakazala je protest ispred gradskog parlamenta. Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju pozvali su građane da se na skupu ponašaju dostojanstveno, uz upozorenje da je, kako je rečeno, moguće da neko pokuša da izazove incident i time diskredituje Nišlije koje budu izašle pred Skupštinu grada. Podsetimo, predstavnik Inicijative “Ne damo niški aerodrom” Mladen Jovanović rekao je u utorak da postoje osnovi sumnje da u postupcima niških vlasti u vezi sa aerodromom ima i elemenata krivičnih dela. Jovanović je, kako je prenela Beta, najavio da će Inicijativa narednih dana podneti krivične prijave po tom osnovu.

Gradsko veće Niša odlučilo je 30. marta da se sva imovina niškog aerodroma “Konstantin Veliki” prepiše i poveri državi Srbiji na upravljanje. Kako je obrazloženo, „država će na taj način pomoći aerodromu da se ekonomski osnaži i još bolje pozicionira na tržištu, pošto je trenutno stanje ekonomski neodrživo“. Prema jednoglasnoj odluci Gradskog veća, na Republiku će biti preneta bez ikakve naknade sva imovina i Beograd će donositi sve odluke u vezi sa aerodromom.