Niški aerodrom / Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Niš poklonio državi aerodrom “Konstantin Veliki”

Gradsko veće Niša odlučilo je juče da se sva imovina niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ prepiše i poveri državi Srbiji na upravljanje.

Kako se navodi u obrazloženju, „država će na taj način pomoći aerodromu da se ekonomski osnaži i još bolje pozicionira na tržištu, pošto je trenutno stanje ekonomski neodrživo“. Prema jednoglasnoj odluci Gradskog veća, na Republiku će biti preneta bez ikakve naknade sva imovina i Beograd će donositi sve odluke u vezi sa aerodromom. Nakon donošenja ove odluke gradonačelnik Niša Darko Bulatović napustio je sednicu, pa je pred novinare izašao načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić.”Vlada Srbije je na sednici u četvrtak donela zaključak kojim se preporučuje Gradu Nišu da izvrši prenos kompletne imovine aerodroma ‘Konstantin Veliki’, prenos osnivačkih prava, da izvrši prenos sertifikata sa JP ‘Aerodrom’ na budućeg operatera i da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća. Cilj ovakve preporuke je javni interes Grada Niša i svih građana Niša”, rekao je Janić. On je kazao, piše “Danas” , da u ovakvoj odluci „ne vidi nikakvu centralizaciju“. Naveo je da je niški aerodrom prerastao lokalne okvire, da je alternativni aerodrom beogradskom „Nikoli Tesli“, a da po analizi Vlade Srbije u aerodrom „treba uložiti milijardu dinara da bi dalje funkcionisao“. Takođe, kako je rekao Janić, niški aerodrom nije kadrovski „opremljen“, a Uredba o suspenziji zapošljavanja u javnom sektoru dodatno komplikuje taj problem. Ovakvu odluku treba da potvrdi i Skupština Grada na prvom narednom zasedanju.

Kako podsećaju “Južne vesti”, neizvesnost oko sudbine ovog aerodroma traje mesecima. Početkom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je kako je „država dozvolila niškom aerodromu da se razvija, iako uzima putnike beogradskom“, što je niška Nacionalna koalicija za decentralizacija ocenila kao “klasičan primer centralizma”.