Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp naložio ponovno spajanje dece i roditelja imigranata

Predsednik Sjedinjenih američkih dražava Donald Tramp saopštio je juče, na sastanku sa članovima svog kabineta, da je federalnim agencijama naloženo da počnu sa ponovnim spajanjem dece i roditelja imigranata koji su razdvojeni na granici SAD i Meksika, prilikom pokušaja da ilegalno uđu u zemlju.

Kako piše “Glas Amerike”, to je ujedno i prvi konkretan korak pošto je u sredu potpisao uredbu kojom je okončao sprovođenje svoje politike odvajanja dece od roditelja na granici. Predsednik SAD je rekao da je sekretarijatima za pravosuđe, unutrašnje poslove, zdravlje i ljudske resurse dato uputstvo “da rade zajedno kako bi porodice imigranata ostale ujedinjene tokom odlučivanja o njihovom statusu i da se radi na ponovnom spajanju ranije razdvojenih porodica”.

Najnoviju odluku koja se tiče politike prema imigrantima, Tramp je saopštio nakon što je njegova supruga Melanija u četvrtak posetila jedan pritvorni centar za decu imigranata u Teksasu. “Drago mi je što sam ovde i radujem se tome što ću upoznati decu. Ali najpre bih želela da vam odam priznanje i zahvalim za sve što radite za njih. Takođe bih želela da znam kako mogu da pomognem da se ova deca što pre spoje sa svojim roditeljima”, rekla je prva dama Melanija Tramp.

Inače, predsednik SAD je u sredu potpisao uredbu kojom je okončao svoju politiku razdvajanja porodica, čemu su prethodili žestoki napadi republikanaca i demokrata koji su takvu politiku ocenili kao “nehumanu”. Ta uredba je stupila na snagu odmah, a podrazumeva da će Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, sa nekim izuzecima, biti nadležan za zadžavanje porodica dok se ne odluči o njihvohom illegalnom ulasku u SAD i statusu. Uredbom je odlučeno i da se obezbedi ili sagradi objekte za smeštaj porodica. Donal Tramp je, međutim, naglasio da se uredbom ne prekida politika “nulte tolerancije” prema ilegalnim imigrantima i da će svi koji ilegalno pokušaju da uđu u SAD biti krivično gonjeni.