Zoran Zaev/Foto: FoNet/TV FoNet

Zaev: Gruevski prihvatio Severna i Gornja Makedonija, Grci odbili

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u utorak uveče da je njegov prethodnik Nikola Gruevski bio prihvatio promenu imena države u Gornja i Severna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

“Gruevski je prihvatio Severna i Gornja Makedonija u 2012. i u 2013, bez definisanja identiteta, odnosno bez toga da Grčka prihvati identitet i jezik. To je ostavljeno da lebdi. Grčka nije prihvatila to rešenje zato što je bila isprovocirana projektom Skoplje 2014”, rekao je Zaev u emisiji Televizije “Kanal 5”, prenosi Beta.
Makedonski premijer rekao je da se to može čuti u ilegalno prisluškivanim razgovorima koje je kao lider opozicije dostavio Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore. Gruevski je nedavno na društvenim mrežama objavio stare izjave u kojima tvrdi da je svojevremeno odbio grčki predlog da Makedonija dobije prefiks Severna. Šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, potpisali su u nedelju dokument na osnovu dogovora dva premijera od 12. juna, kojim je predviđeno da  Makedonija promeni ime u “Republika Severna Makedonija”.