Glavni odbor DS / Foto: FoNet/Marija Đoković

DS učestvuje u formiranju opozicionog saveza

U nedelju je na sednici Glavnog odbora Demokratska stranka odlučila da učestvuje u formiranju opozicionog saveza. Na sednici je predsednik DS Zoran Lutovac izjavio je da će stranka biti član i osnivač opozicionog saveza, te da građani i birači žele suštinske promene i da očekuju od DS da sa drugima stvori savez i da zajednički deluju. 

On je pre sednice Glavnog odbora rekao da očekuje ulazak u zajednički Savez sa Draganom Đilasom u kome bi DS imala ravnopravni status člana i osnivača.

Podsetimo, Lutovac je početkom juna izabran za predsednika DS u prvom krugu glasanja, ispred Gordane Čomić i Branislava Lečića. Tada su i  Dragan Đilas i Saša Janković su čestitali Lutovcu na Tviteru: Đilas je napisao “čekamo vas u Savezu za Srbiju”, a Janković da se nada “dobroj saradnji u pobedi nad diktaturom”.

Pre dva meseca, sredinom aprila, u javnost je izneta informacija da će Savez za Srbiju biti “više od koalicije, a manje od partije“, a nešto slično je sredinom maja izjavio i sam Đilas, rekavši da Savez treba da bude “više od predizborne koalicije, a manje od stranke”.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda 9. maja formirana je odbornička grupa “Savez za Srbiju”, koju čine odbornici Narodne stranke Vuka Jeremića i odbornici Dragana Đilasa. Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, koji je učestvovao na gradskim izborima na zajedničkoj listi koju je predvodio Đilas, nije ušao u Savez za Srbiju, dok je Demokratska stranka na tim izborima učestvovala samostalno i nije prešla cenzus.