Zoran Lutovac / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Lutovac novi predsednik DS, najavio saradnju sa opozicijom

Na stranačkim izborima Demokratske stranke u subotu, u prvom krugu pobedio je Zoran Lutovac sa 659 glasova (od 1230 delegata), ispred Gordane Čomić (468 glasova) i Branislava Lečića (123 glasa). 

Lutovac je za N1 izjavio da će DS sarađivati sa Savezom za Srbiju Dragana Đilasa:

“Opozicione stranke moraju da se dogovore i da rade ono što građani od njih to očekuju, a to je udruživanje, sinergija i zajedničko delovanje.”

On je na predstavljanju kandidature izjavio “da su najmanje četiri razloga” zašto je DS izgubila poverenje građana, “a prvi je taj što su jedni te isti ljudi godinama u vrhu stranke, bez obzira na rezultat”, kao i da je DS izgubila programsku orijentaciju, identitet i kontakt sa građanima i biračima.

Nakon izbora, i Đilas i Saša Janković su čestitali Lutovcu na Tviteru: Đilas je napisao “čekamo vas u Savezu za Srbiju”, a Janković da se nada “dobroj saradnji u pobedi nad diktaturom”.

Podsetimo, Lutovac je po obrazovanju doktor političkih nauka, a u Demokratskoj stranci je od 1996. godine. Prvi put se kandidovao za predsednika DS 2016. godine, kada je predsednik stranke postao Dragan Šutanovac. Između ostalog, radio je kao savetnik predsednika Vlade Srbije za politička pitanja (2001-2003), bio je član Koordinacionog tela Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (2001-2003) i član ekspertskog tima Vlade Srbije za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore (2001-2002).