Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet/Evropski savet

Haradinaj: Za priznanje Kosovo daje pomirenje

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u nedelju da će Kosovo u zamenu za priznanje Srbije dati – pomirenje: 

“Šta može Kosovo da da za sporazum o priznanju. Može pomirenje, jer drugo nema šta da da. Pomirenje nije malo, znači da zaboravimo našu bol za nestalima i ubijenima, štetu, žrtve seksualnog nasilja, uništenu i opljačkanu ekonomiju. I kada se pomirimo, dajemo mnogo, mnogo više nego što je iko mogao dati. Ne kažemo da treba zaboraviti, to nećemo nikada, ali možemo se pomiriti, za priznanje. Da li je to ova godina? Ne mogu da kažem, ali mi smo tražili pomoć naših prijatelja i kada kažem da Kosovo stoji uz Ameriku, to radi zarad sopstvenih interesa”, rekao je Haradinaj.

On je dodao da Kosovo tokom ove godine treba da postane članica Interpola, te da je učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije pitanje “koje treba vrlo brzo rešiti”.

Dan ranije, Haradinaj je izjavio da će “2018. biti godina liberalizacije viza i formiranja kosovske vojske”, a njegov zamenih Enver Hodžaj je rekao da su Beogradu i Prištini ”predstavljena četiri stuba za njihov istorijski sporazum”.

Radio Slobodna Evropa, koji je preneo Hodžajeve reči, nije pisao o tome koja su to četiri stuba, ali jesu – Večernje novosti, koje su u nedelju prenele da je Vučić ta četiri stuba, odnosno “američki paket” odbio kao “nedostojnan pažnje i neprihvatljiv za našu zemlju”.

Prema Novostima, ta četiri stuba značila bi da “zajednica srpskih opština (ZSO) dobija šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture”, da bi ZSO ”tesno institucionalno bila vezana za potpredsednika kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda”, da se od Beograda “očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, pre svega u UN”, a ako bi Srbija pristala na ovaj paket, bio bi joj omogućen ulazak u Evropsku uniju, “a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni”.

Međutim, istog dana kada je Hodžaj dao izjavu o postojanju dokumenta koji je predstavljen Beogradu i Prištini – a kojeg je Vučić, navodno, odbio – Kancelarija za Kosovo i Metohiju odbacila je Hodžajeve tvrdnje da su Beogradu i Prištini predstavljena četiri stuba za istorijski sporazum, a direktor Kancelarije Marko Đurić rekao je da Srbija neće prihvatiti “bilo kakve ultimatume ni u ovom slučaju nepostojeće Hodžajeve papire”.

Podsetimo, u petak je američki ambasador u Srbiji izjavio da je “uvek pravo vreme za normalizaciju”, da bi “želeo da se nada da ulazimo u finalnu fazu pregovora i pomirenja”, i da misli da “imamo odličnu priliku ove godine ukoliko postoji istinsko državništvo i liderstvo kako na strani srpske tako i na strani vlade samoproglašenog Kosova, da se krene ka konačnom sveobuhvatnom rešenju, sveobuhvatnom dogovoru o normalizaciji. Biće potrebni hrabrost i liderstvo.”