Foto: FoNet/Komercijalna banka

NIN: Država zbog nemara plaća 260 miliona evra za Komercijalnu banku

Kako u poslednjem broju nedeljnika NIN piše glavni urednik ovog lista Milan Ćulibrk, Srbija će od strateških partnera morati da otkupi 41,5 odsto akcija Komercijalne banke i to za 260 miliona evra – dok, po računici NIN-a, svih 100 odsto akcija banke na Beogradskoj berzi vredi 268 miliona evra. 

Razlog za ovo jeste što je država Srbija propustila da se do 31. decembra 2017. godine sa strateškim partnerima dogovori o budućnosti Komercijalne banke, a partneri su aktivirali tzv. “put” opciju iz ugovora, odnosno, opciju po kojoj država – ako propusti rok, a propustila ga je – mora da otkupi akcije inostranih partnera: Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne finansijske korporacije (IFC), nemačke agencije za ulaganje i razvoj (DEG) i švedskog fonda za investicije u zemlje u razvoju (Sved fond).

“Ugovorom iz 2006. godine definisano je da ako država ne bude htela da privatizuje banku, onda će ona od strateških partnera iz inostranstva da otkupi njihove akcije po unapred ugovorenoj ceni”, kaže Ćulibrk za “Istinomer vesti”, i dodaje da je država mogla ili da donese odluku da da Komercijalna banka bude privatizovana, ili da se sa partnerima dogovori da bude produžen rok za privatizaciju.

Umesto toga, država, kao najveći pojedinačni vlasnik Komercijalne banke (41,7 odsto) nije uradila ni jedno ni drugo, što je dalo mogućnost inostranim partnerima da naplate svoje akcije po znatno većoj ceni od današnje – po ceni dogovorenoj još 2006, pre svetske ekonomske krize, kada je berzanska cena akcije bila znatno viša nego danas.

NIN podeća da je u aprilu 2007. godine cena jedne akcije Komercijalne banke dostigla čak 15.500 dinara, a da u poslednjih 12 meseci nije išla iznad 1.950 dinara. Takođe, ovaj list piše da su strani partneri ukupno za 41,5 odsto akcija banke uplatili ukupno 190 miliona evra, a da trenutna vrednost njihovih akcija banke iznosi 112 miliona evra. No, zbog propusta države, piše NIN, sada će strateški partneri od države za svoj udeo naplatiti 260 miliona evra.

Država će sa ovih 41,5 odsto imati ukupno 83,2 odsto akcija Komercijalne banke, a tih 83,2 odsto, prema računici NIN-a, ima tržišnu vrednost od 223 miliona evra – za 37 miliona evra manje nego što će partnerima platiti upola manji udeo.