Foto: FoNet/TV FoNet

Otkazane vojne vežbe SAD i Južne Koreje

Nakon što su se prošlog utorka sastali lideri SAD i Severne Koreje Donald Tramp i Kim Džong Un, Južna Koreja i SAD će sledeće nedelje objaviti odluku o otkazivanju zajedničkih vojnih vežbi, javila je južnokorejska agencija “Jonhap”, pozivajući se na izvore iz južnokorejske vlade.

Podsetimo, prilikom istorijskog sastanka prošle nedelje, Kim Džong Un izjavio je da je “hitno“ neophodno da Severna Koreja i SAD prekinu s “iritirajućim i neprijateljskim vojnim akcijama jedna protiv druge“, a Tramp je rekao da  su “ratne igre provokativne i skupe”.

Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vežbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vežbe biti obnovljene ukoliko Severna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.

Agencija Jonhap podseća da je prošle godine 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima “Ulči Čuvar slobode”, kao i da su Seul i Vašington još 1992. godine, u vreme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vežbe “Timski duh”, ali su ih naredne godine obnovili.