Dragomir Milojević, predsednik VSS / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

VSS: Reakcije SNS u Šapcu – napad na celokupno pravosuđe

Visoki savet sudstva (VSS) osudio je reagovanje funkcionera Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Šapcu na oslobađajuću presudu koju je sudija Osnovnog suda u tom gradu Biljana Mraović donela u predmetu protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i ocenilo da je to napad na celokupno pravosuđe.

“Na ovaj način se izaziva strah i nesigurnost sudija i ugrožava njihova samostalnost i nezavisnost, a kod građana se stvara nepoverenje u rad sudija”, navodi se u saopštenju VSS. Naime, funkcioneri SNS Aleksandar Pajić i Boban Birmančević rekli su da “nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji, protiv kojeg je Državna revizorska institucija podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića” i presudu nazvali presedanom. SNS je optužila sutkinju da je “imala dodatni motiv” za oslobađanje Zelenovića “jer je dva meseca po početku procesa njena ćerka dobila posao vaspitačice u (šabačkoj) predškolskoj ustanovi”. “Izjave date na konferenciji za štampu, koja je održana 23. maja, predstavljaju direktan napad na sudiju Biljanu Mraović, koja je odluku donela u prvom stepenu i na sudije koji će odlučivati po žalbi, kao i napad na celokupno pravosuđe”, navodi se u saopštenju. VSS je ukazao i da krivični postupak nije pravnosnažno okončan i da izjave političkih funkcionera krše pretpostavku nevinosti u odnosu na okrivljenog. “Sudija je nezavisan u postupanju i donošenju odluka i ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluke”, napominje VSS. Ističe se da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Podsetimo, Društvo sudija Srbije prošle nedelje ponovo je pozvalo VSS da “što hitnije reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama” povodom komentara predstavnika šabačkog odbora SNS. Društvo sudija je u saopštenju pozvalo i predsednika Osnovnog suda u Šapcu, “čiji sudija je predmet kontinuiranog i neprimirenog pritiska političara i javnosti u tom gradu”, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama preduzme odgovarajuće mere u cilju zaštite sudije, a time i sudstva.