Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Šabić: Nezakonit predlog za izbor novog člana Agencije za borbu protiv korupcije

Odbor za pravosuđe uputio je Skupštini Srbije dva predloga, jedan od zaštitnika građana Zorana Pašalića (Janko Lazarević, bivši sudija Vrhovnog suda), drugi od poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, iako, prema zakonu, oni moraju imati zajedničkog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako ističe “Danas”, odbor je godinama ignorisao zajednički predlog Šabića i nekadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića, koji su još 2015. za upražnjeno mesto u Agenciji predložili Vidu Petrović Škero, bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije. Budući da je Pašalić nedavno povukao saglasnost i naveo ime svog kandidata, predlog više nije zajednički, a prema mišljenju poverenika Šabića, nije ni zakonit. “Zakonom o Agenciji predviđeno je da Narodna skupština bira člana Odbora ‘na predlog Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja putem zajedničkog dogovora’. Odbor za pravosuđe je na 34. sednici odlučio da Narodnoj skupštini na razmatranje uputi dva predloga, jedan koji je navodno predložio Poverenik i drugi koji je predložio Zaštitnik građana“, naveo je Šabić u pismu upućenom predsednici parlamenta Maji Gojković, ukazujući joj na nezakonitosti u izboru novog člana Agencije. Međutim, zaštitnik građana ne vidi ništa sporno u tome što su Skupštini upućena dva predloga. “Zakon podrazumeva da se konsultujemo oko predloga. Mi smo se konsultovali, razgovarali na tu temu, gospodin Šabić ima svoj stav, ja svoj. Mi nismo u obavezi da predložimo istog kandidata, jer nismo postigli zajednički dogovor”, rekao je Pašalić za “Danas”. Međutim, poverenik Šabić je izričit da navedena zakonska odredba upravo podrazumeva zajedničkog kandidata, naglašavajući da sa Pašalićem nikakvih razgovora na tu temu nije ni bilo. “On je mene dva puta pozvao telefonom sa molbom da povučem Vidu Petrović Škero kao predlog koji datira već tri godine. Rekao sam mu da to neću da učinim i da po zakonu to može i on sam, što je i uradio. O novom, zajedničkom kandidatu nismo ni razgovarali, niti znam koji je njegov predlog”, naglasio je Šabić.

Inače, i izbor sadašnjeg direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragana Sikimića izazvao je polemike u javnosti, jer nakon što ga je Odbor Agencije izabrao, u medijima su se pojavile  informacije da je on na predsedničkim izborima 2017. bio član Radnog tela RIK za opštinu Zemun, a na predlog SNS. Takođe, sajt „Javno“ objavio je da se njegovo ime nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara SNS-u za predsedničke izbore, a da je istu sumu naprednjacima dao i 2016. za lokalne izbore u Zemunu. Odbor Agencije oglasio se  tvrdnjom da Sikimić u trenutku raspisivanja konkursa nije bio član nijedne političke stranke, ali je “Danas” objavio da je on istog dana kada je izabran za direktora istupio iz SNS.