Protest vojnih penzionera / Foto: FoNet, A. Levajković

Vojni penzioneri zahtevaju “tačku na pljačku penzionera”

Udruženje sindikаtа penzionisаnih vojnih licа Srbije, uz podršku sindikаtа i udruženjа civilnih penzionerа, održali su juče protest u centru Beograda.

Kako su istakli, protest su organizovali zbog odlaganja ukidanja Zakona o smanjenju penzija i kako bi iskazali nezadovoljstvo “urušаvаnjem ustаvnog poretkа donošenjem i primenom nesistemskog zаkonа o smаnjenju penzijа, opstrukcije Ustаvnog sudа Srbije u ocenjivаnju ustаvnosti Zаkonа o privremenom uređivаnju nаčinа isplаte penzijа”, ali i zbog “nesprovođenja odluke Ustavnog suda o pravima vojnih penzionera”. Pod sloganom “Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera”, okupljeni su nakon protesta na Trgu Nikole Pašića krenuli preko Terazija ka Predsedništvu i Vladi Srbije. Naglasili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavama da će pomenuti Zakon biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine manipuliše penzionerima i zahtevaju da on bude odmah ukinut. Sa protesta je poručeno da su se posle odluke Ustavnog suda Srbije da odluka o smanjenju penzija nije bila protivna Ustavu, stekli uslovi da se penzioneri za pravdu obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. “Pripremamo se u svim gradovima Srbije. Svi penzioneri kojima je smanjena penzija, koji su pogođeni, mogu da potpišu punomoć advokatima, ugovor o zastupanju i izjavu da su oštećeni. Prilažu ček od penzije da se vidi da su oštećeni. I kada budemo pozvani u Strazbur, onda ćemo sa tačnom tabelom prezentovati koliko kome treba da se isplati”, objasnio je Miloš Grabundžija predsednik sindikata penzionera “Nezavisnost”. On je, navodi RSE, kazao da će zahtevi i lista potražioca, kao i sva potrebna dokumentacija, biti kompletirani u roku od godinu dana, kada će biti i prosleđeni u Strazbur. Očekuje da će za ovu mogućnost vraćanja izgubljenih sredstava umanjenjem penzija u protekle četiri godine biti zainteresovano više hiljada penzionera iz čitave Srbije. “Fiskalni savet i MMF su u pokrenutim postupcima pred Upravnim sudom protiv fonda PIO i države za naknadu štete nanete otimanjem penzija, prepoznali opasnost po stabilnost javnih finansija, pa su predložili ukidanje Zakona. A od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije! E pa, hvala na jeftinom hlebu i ceni struje u zelenoj zoni, dovoljnoj za televizor i sijalicu, da ne živimo bez boljeg života sa ‘Pinka’, ‘Hepija’ i RTS-a”, rekao je na protestu Jovan Tamburić iz organizacionog odbora. On je za N1 kazao da će penzioneri u Predsedništvu ostaviti protestno pismo sa svojim zahtevima. Na protestu su bili i lider pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać, ali nisu bila vidljiva nikakva politička obeležja.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. maja je najavio da će Zakon po kome su 2014. godine penzije bile smanjene, biti ukinut na jesen ili početkom naredne godine.