Skoplje / Foto: Pixabay.com

Atina i Skoplje se dogovorili – novo ime Severna Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras, dogovorili su se juče da ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

Cipras je predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu saopštio da je sa premijerom Makedonije, s kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postigao “dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija”. Najvažnije je, rekao je Cipras Pavlopulosu, to što se sporazumom učvršćuje istorijsko i civilizacijsko nasleđe antičke grčke Makedonije kao samo grčke, jer je “ranije bilo nekih koji su pokušavali da prisvoje deo naše kulturne baštine, što je činilo prepreku između dva naroda”. “Sporazumom se predviđa da će stupiti na snagu ratifikacijom u parlamentu, pošto druga strana (Makedonija) sprovede izmenu ustava”, rekao je Cipras.  A predsednik Pavlopulos kazao je da je “od sada jasno da je odgovornost na susedima (Makedoniji) za to da li zaista nameravaju da se pridržavaju uslova koje smo postavili”. “Preduslov za bilo koji sporazum je revizija Ustava susedne zemlje. Iz toga će se videti, iz izmena kojih će biti, da li će se pridržavati svih obaveza koje su preuzeli. Ali, glavna stvar je da Grčka pokazuje poštovanje i demokratsku osetljivost prema susednoj državi. To nije samo pravno pitanje, već je to i stvar demokratske osetljivosti prema Evropi”, rekao je Pavlopulos. S druge strane, premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je dogovorom predviđena promena imena države, ali i zaštita makedonskog indentiteta. On je pozvao predsednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i daju maksimalnu podršku za napredak zemlje i da donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije. “Imamo istorijsko vekovno rešenje. Za makedonsku budućnost! Dogovor omogućava ulazak u NATO i početak pregovora sa EU. Ne želimo više poraze, želimo pobede”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu  ministara. Prema njegovim rečima, buduće ime Republika Severna Makedonija biće za opštu upotrebu, što će biti precizirano amandmanom u ustavu, a promena treba da bude potvrđena i na referendumu na jesen. Zaev je najavio da će sa grčkim premijerom dogovor potpisati najkasnije do ponedeljka, a da nakon toga on treba da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu.

Podsetimo, sporazumu Atine i Skoplja suprotstavljaju se mnoge organizacije u Grčkoj, uključujući dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice. Zbog toga su početkom godine, u Solunu i Atini, organizovani masovni protesti, a nedavno su pod motom “Za grčki karakter Makedonije” u 24 grada severnog dela Grčke održani protesti protiv spominjanja imena Makedonija u nazivu susedne države. Takođe, u Skoplju su se nedavno okupile hiljade pristalica nacionalističke opozicije, koje su se usprotivile pregovorima, a podršku im je pružio mađarski premijer Viktor Orban, koji je je pozdravio “mudro i hrabro vođstvo” VMRO-DMPNE-a koje “neće da se povinuje pritisku stranih sila”.  VMRO DPMNE sinoć je saopštila da je dogovor koji je premijer Zaev postigao sa Grčkom kapitulacija i da ga neće podržati.