Nedim Sejdinović / Foto: FoNet, Božidar Petrović

NDNV: Režirana akcija s ciljem da se posvađaju novinarska udruženja

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je da “poslednja spinovanja i lažne vesti” o pregovorima medijskih i novinarskih udruženja sa vlastima upućuju na mogućnost da je u pitanju “režirana akcija koja ima za cilj da međusobno posvađa i uništi i ovo malo organizacija koje se suprotstavljaju vlasti”.

On je za portal “Autonomija” ocenio da je moguće da su novinarska i medijska udruženja najnovija meta sistematskog “čišćenja terena” i uklanjanja svakog otpora u društvu, zato što su, po njegovim rečima, “retka preostala ostrva koja odbijaju da ćute i poslušno klimaju glavom”. Sejdinović je podsetio da su udruženja, u prisustvu međunarodnih organizacija, započela pregovore sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije, nakon što je vlast donela odluku da obustavi rad na tom dokumentu i rasformira postojeću radnu grupu, iz koje su ranije izašla relevantna novinarska i medijska udruženja, a u njegovoj izradi učestvovali jedino predstavnici vlasti i “režimskih asocijacija”. “Uzgred, dokument u koji smo imali uvid u toj meri je loš i nestručan, da je čak i ova i ovakva vlast shvatila da sa njim ne treba da izlazi u javnost”, naveo je Sejdinović. Istakao je da je režim doneo odluku o prekidu rada na medijskoj strategiji pod međunarodnim pritiskom, kao i u pokušaju da izmeni “opravdano veoma lošu percepciju medijskih sloboda u Srbiji u međunarodnoj javnosti”. “Pretpostavljam da se režim setio dobrih marketinških rezultata koje je postigao sa medijskim zakonima iz avgusta 2014. godine, zbog kojih je Srbija dobila veoma visoke ocene u procesu evropskih integracija, nezavisno od toga što su oni – što nepoštovanjem, što ismejavanjem, što određenim nedoslednostima u samom sadržaju zakona – prouzrokovali potpunu katastrofu na terenu”, naveo je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, udruženja su imala dva puta: ili da odbiju da pregovaraju, da se zakopaju u rov i da se “tapšu po ramenu, hvaleći se međusobno kako su nepokolebljive, velike i čvrste moralne stene”, ili da ipak pokušaju nešto da urade, da opisanu situaciju pokušaju da okrenu u korist medijskih sloboda. Objasnio je da su udruženja zbog toga insistirala na dva paralelna procesa, sa porukom – “znam za jadac”. “Sa jedne strane, želimo da učestvujemo u izradi medijske strategije i damo doprinos sadržaju tog važnog dokumenta, ali želimo da se paralelno rešavaju i brojni problemi na medijskoj sceni koje je upravo vlast prouzrokovala, a koji uz političku volju mogu vrlo lako da se reše i u sadašnjem legislativnom okviru”, kazao je predsednik NDNV.