Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin / Foto: FoNet/DS

Savet Evrope traži od Srbije da se izjasni o pritiscima SNS

Pritisci vladajuće Srpske napredne stranke na lokalne samouprave u kojima ta partija nije na vlasti internacionalizovani su i biće tema sastanka Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Istanbulu 28. juna.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio predsednik Komiteta za monitoring Lindert Ferbejk. On je za RSE izjavio da je primio pismo predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, člana Demokratske stranke, u kojem se opisuje ono što je paraćinski čelnik označio kao “orgаnizovаne i sinhronizovаne nаpаde koje uz zloupotrebu držаvnih institucijа i medijа vrši vladajuća SNS” u tom gradu. Ferbejk je precizirao da će se na sastanku Komiteta najpre diskutovati o tome koju proceduru primeniti, s obzirom na to da je u igri više od jedne opcije. “Mi možemo poslati misiju da prikupi činjenice povodom navoda koji su do nas stigli, ali bismo mogli da se opredelimo i za opciju da najpre pošaljemo pismo Vladi da se izjasni o tim žalbama, posle čega bismo imali debatu u Savetu Evrope (SE) o celoj situaciji. To su dve mogućnosti koje imamo na raspolaganju, a nije neubičajeno da najpre zatražimo od Vlade da reaguje na žalbe i da onda odlučimo da li je misija SE za utvrđivanje činjenica neophodna. Dakle, te dve opcije biće razmatrane na sastanku Komiteta za monitoring, a potom će to telo uputiti predlog Birou Kongresa (lokalnih i regionalnih vlasti SE), a Biro će doneti konačnu odluku na koju od pomenute dve opcije će se ići”, opisao je Ferbejk proceduru. Upitan koja od te dve bi u ovom slučaju mogla biti verovatnija opcija, kazao je da će se verovatno najpre zatraži reakcija Vlade Srbije na te žalbe, kako bi imali obe strane priče. “Od informacija koje dobijemo zavisiće da li su one dovoljne da održimo javnu debatu o tom problemu ili ćemo morati da pošaljemo na teren misiju za utvrđivanje činjenica“, naglasio je Ferbejk. Na pitanje šta bi mogli biti krajnji dometi te organizacije u konkretnom slučaju, Ferbejk je odgovorio da će biti održana debata koja će rezultirati zaključcima i preporukama. “Taj dokument biće potom uvršćen u dnevni red sastanka ministara spoljnih poslova 47 zemalja-članica SE i tada će ministar iz Srbije morati da se izjasni o slučaju, odnosno, moraće da odgovara na pitanja kolega, predstavnika zemalja-članica SE. Nakon toga će ambasadori ili ministri doneti odluku“, objašnjava Ferbejk i dodaje da će o zaključcima i preporukama biti obaveštena i Evropska komisija.

Inače, i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović podržali su inicijativu predsednika opštine Paraćin da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti SE da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji. Prema rečima Saše Paunovića, podrška stiže i iz drugih lokalnih sredina u Srbiji. Kako podseća RSE, osim Čajetine, Šapca i Paraćina, još jedino Svilajnac i Ćićevac nisu pod vlašću republičke koalicije SNS i SPS.