Sastanak u Vladi Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

NUNS i NDNV demantovali Vladu da je formirana radna grupa za medijsku strategiju

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja imali su juče drugi radni sastanak u vezi sa izradom medijske strategije. Sastanku su prisustvovali i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici ovog ministarstva, savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade za medije Jelena Kovačević. 

Kako se navodi u saopštenju Vlade, na sastanku se razgovaralo o sastavu radne grupe za izradu medijske strategije i načinu rada, a za predsednika radne grupe izabran je Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva.

“S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u njenoj izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti. Do narednog sastanka, medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom”, navodi se u saopštenju Vlade.

Međutim, predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović naveli su da su u saopštenju Vlade prenete netačne informacije sa sastanka. Lekić je kazao da nije tačno da je formirana radna grupa, niti je za predsednika izabran Dejan Stojanović. “Stojanović je odličan kandidat, nije sporno ime, nego što na sastanku nije bilo glasanja”, rekao je Lekić za Istinomer.

I Nedim Sejdinović istakao je da još nisu formirana radna grupa i koordinaciono telo, napominjući da između vlasti i medijskih udruženja postoji “visok nivo nepoverenja” i da je “ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom s javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući sam proces”. Nakon toga, Vlada Srbije saopštila je da u njenom saopštenju “nigde ne piše da je formirana radna grupa”, iako je jasno navedeno da je Dejan Stojanović izabran za predsednika.

A članica Izvršnog odbora NUNS-a Tamara Skrozza izrazila je protest zbog pristanka NUNS da sedne za sto sa savetnicom predsednika Suzanom Vasiljević, zbog toga što je prihvatilo pozajmicu Dragana Đilasa i zato što su na sednici IO NUNS-a dovođeni u pitanje kredibilitet i lojalnost Vladimira Kostića, novinara koji je pisao o Đilasovoj pozajmici.

“S druge strane, međunarodna zajednica koja ignoriše Ustav (a ignoriše ga time što pozdravlja proces u kojem savetnica za medije i njen šef komanduju poslovima za koje nisu nadležni i ovlašćeni), ne mora ni da nas primeti. Ta i takva međunarodna zajednica već nas je ostavila na cedilu i čeka da izumremo, pod teretom vlasti sa kojom nas gura da razgovaramo i sarađujemo”, napomenula je Skrozza.