Foto: Pixabay

Protest zbog smene direktorke RTCG

Većina u Savetu Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore (RTCG) smenila je juče direktorku te medijske kuće Andrijanu Kadiju, što se u delu crnogorske i međunarodne javnosti tumači kao vraćanje RTCG pod političku kontrolu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). 

Iako je Evropska komisija nedavno upozorila da “politička mešanja u rad RTCG izazivaju ozbiljnu zabrinutost“, a “Reporteri bez granica”, između ostalog, konstatovali  “da su vlasti u Crnoj Gori pojačale pritisak na javni servis“, Savet ove medijske kuće je smenio Andrijanu Kadiju, preneo je RSE. Formalni zahtev za njenu smenu podneo je član Saveta RTCG Mimo Drašković, a kao razlog naveo, navodno kršenje zakona realizovanjem ugovora o saradnji RTCG i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje koji je finansirala EU. S druge strane, Kadija je saopštila da ugovor nije protivzakonit, ali da jeste njena smena. “Moj greh je što sam apolitična, što ne pripadam nijednom centru moći, što sam svoja, što ne dozvoljavam da se Javni servis pretvori u partijski, niti lični servis, a to se u Crnoj Gori ne prašta”, rekla je Kadija. Deo članova Saveta i menadžment RTCG, deo nevladinog sektora već mesecima je upozoravao da je smena direktorke i menadžmenta rezultat ranije donete političke odluke koja se realizuje mesecima unazad – najpre razrešenjem dela članova Saveta i dovođenjem na njihovo mesto osoba lojalnih vladajućem DPS. Savet je odlučio da na umesto Andrijane Kadije, vršilac dužnosti direktora bude Božidar Šundić, dugogodišnji urednik u Javnom servisu, ali i medijima kao što su televizije “Atlas”, “Pink” i “Elmag”. Inače, Šundića je prošle godine, sa mesta direktora televizije, smenila upravo Kadija zbog kršenja zakona i opštih akata RTCG. Protiv političkog mešanja u rad Javnog servisa, otvoreno su delovale najuticajnije nevladine organizacije u Crnoj Gori ocenjujući da će razrešenje Kadije predstavljati vraćanje Javnog servisa pod faktičku kontrolu jedne političke stranke, vladajućeg DPS.

Pre održavanje sednice Saveta, ispred zgrade RTCG održan je protestni skup kome su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, dela medija i zaposlenih u Javnom servisu, kao i građani. A Vlada Crne Gore saopštila je da nema ustavne nadležnosti koje se tiču rada upravljačkih i uredničkih struktura RTCG.