Foto: FoNet/Kabinet predsednika Srbije

Erdogan: Turska dostigla blagostanje, svi imaju frižidere

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je nazvao Grčku “primerom” stečaja i propadanja, a svoju zemlju “primerom blagostanja” od kada je on na vlasti. 

Govoreći na predizbornom mitingu svoje stranke, vladajuće AKP, u Sakariji na obali Crnog mora, turski predsednik je kritikovao međunarodne rejting agencije što su u poslednje vreme četiri puta podigle kreditni rejting Grčke, iako su, kako je rekao, “susedi bankrotirali”.

“Potonuli su, srušili se, možete li ih spasti podizanjem rejtinga? Pogledajte kakvi su im putevi i videćete koliko su jadni”, rekao je turski predsednik, prenose grčki mediji. Erdogan je rekao da je, s druge strane, turska ekonomija postala “svetski uzor”, a “Turska je postala svetski model, legenda u čitavom svetu poslednjih 16 godina”. Erdogan je taj uspeh ilustrovao povećanjem prodaje automobila i frižidera tokom njegove vlasti i ocenio da “to znači da više nema siromaštva. Ako je frižider u svakom domaćinstvu, to znači da smo dostigli nivo blagostanja”.

Grčki mediji ističu da se Erdogan nije osvrnuo na nagli pad kursa turske lire i na rast inflacije zbog kojeg građani Turske svakodnevno imaju problema.