Zoran Radojičić (desno) / Foto: FoNet/Beoinfo

Radojičić izabran za novog gradonačelnika Beograda

Skupština grada Beograda izabrala je juče Zorana Radojičića za gradonačelnika Beograda. Glasanje je bilo tajno, a za izbor Radojičića i novo rukovodstva glasalo je 67 odbornika. 

Za zamenika gradonačelnika izabran je Goran Vesić, a za članove Gradskog veća predloženi su Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Steva Marušić, Miloš Dangubić, Gavril Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević i Vladimir Jestratijević. Radojičić je u svom prvom obraćanju istakao da će biti gradonačelnik svih građana, i onih koji jesu i onih koji nisu glasali za njega.

Ocenio je da je čistoća jedan od najvećih problema glavnog grada i najavio da će se tokom mandata truditi da Beograd bude čist “makar kao” Dečja klinika u Tiršovoj ulici. U prvih sto dana mandata nove gradske uprave, Radojičić je najavio početak uređenja Trga Republike i Karađorđeve ulice sa priobaljem, a zatim i renoviranje Savske ulice, Ulice kneza Miloša, Studentskog trga, Topličinog Venca, nastavak uređenje parka Ušće.

Do kraja godine Beograd bi, prema najavama novog gradonačelnika, trebalo da dobije i novi bulevar u “Beogradu na vodi”. “Na oba ulaza biće po jedan veliki kružni tok, u tom delu grada se nakon izmeštanja Železničke stanice na Prokop, što je takođe projekat kojim ćemo se baviti u naredna tri meseca, otvara arhitektonski konkurs da se, gde je sada predivna Železnička stanica pretvori u Istorijski muzej Srbije”, rekao je Radojičić, prenosi N1.

Posebno mesto u ekspozeu zauzeo je jedan novi plan. “Tokom kampanje pominjao sam metro, ali i Tiršovu 2, kao moju doskora najveću strast i viziju koju imam. Skoro mi je jedan poznanik rekao: ‘Zorane, ja kad tebe vidim, ja odmah čujem Tiršova 2’. Moj cilj je da ovaj projekat privedem kraju”, istakao je gradonačelnik.

KRIK podseća da Radojičić nosi sa sobom nerešenu aferu oko vikendice koju je nelegalno sagradio na Zlatiboru, što, kako se napominje, predstavlja krivično delo. Uprkos najavi da će je srušiti, Radojičić to nije učinio. Ovu vikendicu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bio dužan po zakonu. Kako se navodi, na osnovu zvanične dokumentacije, čije kopije poseduje KRIK, može da se zaključi da je Radojičić kuću sazidao u drugoj polovini 2017.