Protest u Beogradu / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

VKS obećao zaduženima u francima rešenje do 1. oktobra

Korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima obustavili su juče započete proteste u Beogradu, jer su postigli dogovor sa predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da se ubrzaju sudski postupci građana koji su tužili banke.

Protest je organizovalo Udruženje “CHF Srbija” čiji su predstavnici istakli da su dobili obećanje da će Vrhovni kasacioni sud sve predmete koji se odnose na pozajmice u “švajcarcima” rešiti do 1. oktobra. Korisnici kredita u francima juče su u podne počeli protest ispred Ustavnog suda Srbije sa namerom da se svakodnevno okupljaju dok sudovi ne utvrde da li su ti krediti zakoniti. Inače, kredite u francima je od 2006. godine uzelo oko 37.000 građana u Srbiji, jer su bili povoljniji od drugih, ali je ta valuta u međuvremenu naglo ojačala, pa je dug bankama više nego udvostručen. “Osnovni sudovi sada na tužbe dužnika donose različite presude. Bilo kakva da je odluka suda u prvom stepenu u drugom se vraća na ponovno razmatranje i tako nas vrte u krug da ne možemo da završimo proces u Srbiji, da bismo tužili državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu”, rekao je Aleksandar Prica, član upravnog odbora Udruženja.

A predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević rekao je predstavnicima Udruženja da će taj sud sve predmete u vezi sa kreditima građana zaduženih u švajcarskim francima, koji su primljeni do juče, rešiti do 1. oktobra. Milojević je istakao da sud ne može da unapred zauzima pravne stavove, već će odlučivati samo u konkretnim predmetima i dodao da će sud nižestepenim sudovima uputiti dopis da se navedeni predmeti (o zaduživanju u švajcarskim francima) smatraju hitnim.”Sa posebnom opreznošću, sudovi će, poštujući principe savesnosti i poštenja, razmatrati tužbe sa predlogom za određivanje privremene mere u pomenutim sporovima. S obzirom na to da se radi o takozvanim tipskim predmetima, nižestepeni sudovi će iz tih odluka moći da donose zaključke o stavovima Vrhovnog kasacionog suda”, navodi se u saopštenju VKS.