Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Komitet Saveta Evrope razmatra slučaj nestalih beba u Srbiji

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) razmatra na sastanku od 5. do 7. juna u Strazburu dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o “nestalim bebama”.

SE je više puta pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.  „Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji“, saopštio je Savet Evrope (SE) u martu. Komitet ministara konstatovao je da su vlasti u Srbiji izmenile nacrt zakona nakon konsultacija sa roditeljima “nestalih beba”, koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje. Poslednje obaveštenje koje su vlasti poslale SE bilo je uveravanje da će poseban zakon o nestalim bebama biti usvojen do juna. Podsetimo, krajem prošle godine Komitet ministara SE pozvao je Srbiju da hitno donese zakon o “nestalim bebama” i izrazio “duboko žaljenje” zbog činjenice da Srbija nije Komitetu dostavila najnovije podatke o napretku u usvajanju tog zakona, uprkos privremenoj rezoluciji usvojenoj na sastanku u septembru. Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE. Inače, kada je u septembru prošle godine Komitet pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon, Ministarstvo pravde je saopštilo da veruje da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacrt tog zakona. Rečeno je da je prethodna Vlada zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Skupštine na usvajanje, ali da je zbog formiranja nove vlade Ane Brnabić predlog, za koji je SE dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

Inače, Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.  Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.