Rodoljub Šabić i Zlatko Petrović / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Poverenik zabranio obradu podataka iz aplikacije “Izabrani doktor”

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim je zabranio firmi “Sorsih International d.o.o” iz Niša da i dalje obrađuje podatke građana dobijene putem aplikacije “Izabrani doktor”, jer postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni.

Poverenik je rešenje firmi uputio u ponedeljak, a zabrana će trajati sve dok se ne otklone napravilnosti. Poverenik Šabić je na konferenciji za medije istakao da je veoma problematično to što je više od 10.000 ljudi preuzelo aplikaciju za samo sedam dana, a da ne znaju kome su i u koje svrhe dostavili svoje podatke. “Ovo je krajnje ozbiljna stvar koja zaslužuje pažnju policije i tužilaštva”, istakao je Šabić. On je kazao da je u celoj stvari nejasna uloga Ministarstva zdravlja kao i da je ono svojim saopštenjem svesno obmanulo građane. Podsetio je da je Ministarstvo 1. juna saopštilo da je cilj aplikacije isključivo zakazivanje pregleda i da se podaci građana nigde ne čuvaju, ali da to nije tačno. Kako je detaljnije objasnio Zlatko Petrović, koji je u kancelariji poverenika zadužen za sektor nadzora, zakazivanje pregleda nije jedina svrha, već i dirketan marketing i profilisanje građana. “Postoji mogućnost da koristimo vaše lične podatke kako bismo vam preporučili određene resurse ili pružaoce usluga, na primer prema udaljenosti od vas. Možemo koristiti kontakt podatke kako bismo vam poslali informacije u ‘Izabrani doktor’, o našim proizvodima ili uslugama”, pročitao je Petrović šta je pisalo u okviru “Politike privatnosti”, a koja je u međuvremenu izbrisana sa aplikacije “Izabrani doktor”. Prema njegovim rečima, firmi koja je zadužena za obradu podataka i njenim agentima dozvoljeno je da koriste podatke građana i to – ime, adresa i LBO (lični broj osiguranika), omogućeno im je da znaju i IP adresu, domen servera, vrste uređaja kojom se pristupa aplikaciji, kontakte, imejl nalog, SMS poruke, kalendar, lokaciju, podatke o osiguranju, mrežne podatke… Petrović je kazao da su na ovaj način prekršene odredbe više zakona, uključujući i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o RFZO, Zakona o informacionoj bezbednosti. Ukazao je da je od upućivanja rešenja o zabrani obrade podataka firmi “Sorsih International d.o.o.” iz Niša, došlo do promena na aplikaciji, pa prema njegovim rečima više nije moguće ući na aplikaciju samo uz LBO broj, već je neophodan i zdravstveni broj. Petrović je kazao da su poslovne banke i osugravajuća društva više puta prikupljale LBO brojeve i dodao da se javno na interentu mogu naći lični brojevi osiguranika. “Bilo koji korisnik interneta mogao je da pristupi vašim podacima i da vidi kada ste dete vodili ili kada ćete voditi kod lekara, kada ste bile ili kada planirate da idete kod ginekologa”, istakao je Petrović. Prema njegovim rečima, promenjeno je i to da je aplikacija u vlasništvu firme “Sorsih” i navedeno je da je u vlasništvu Ministarstva zdravlja, kao deo Integrisanog zdravstvenog sistema Srbije (IZIS).

Podsetimo, nakon što je pre nedelju dana javnosti predstavljena aplikacija, poverenik je odmah upozorio građane da budu oprezni u njenom korišćenju. Na to je reagovalo Ministarstvo zdravlja , navodeći da su zamerke poverenika tehničke i slovne greške i da poverenik “traži dlaku u jajetu”, kao i da je to “još jedna bruka i sramota političara u pokušaju”.