Zastava Grčke / Foto: Pixabay.com

Protesti za “odbranu Makedonije” u 24 grada Grčke

Pod motom “Za grčki karakter Makedonije” u 24 grada severnog dela Grčke juče su održani protesti protiv spominjanja imena Makedonija u nazivu susedne države.

Hiljade demonstranata okupilo se sinoć kod Pele, rodnog mesta Aleksandra Velikog, a protesti su održani i u mestima Kavala, Drama, Seres, Kukuš, Polikastro, Voden, Lerin, Kostur, Ptolemaida, Katerini, Lagadas… Ranije je organizator protesta “Odbor za borbu za grčki karakter Makedonije”, pozvao građane da izađu na te skupove da bi se “sprečio kriminal sa davanjem imena Makedonija falsifikatorima istorije”, misleći na severnog suseda. “Ako neko u grčkom parlamentu želi da se suprotstavi narodnoj volji ne bi trebalo da ima najmanju sumnju da će se suočiti sa narodnim besom koji se ne zaboravlja”, objavili su organizatori protesta. Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je preporučilo svojim državljanima da izbegavaju mesta na kojima se održavaju protesti. U mnogim gradovima, kako su preneli makedonski mediji, demonstracije su podržale lokalne vlasti, gradonačelnici i sveštenici, a organizovan je i prevoz do gradova i opština u kojima se protestovalo. Grčki mediji naveli su da će se, ukoliko sporazum Atine i Skoplja o novom imenu ipak bude postignut, masovni protest održati i u centru Atine na dan ratifikacije tog dokumenta u grčkom parlamentu. Radio Slobodna Evropa objavio je da njihovoj novinarskoj ekipi nije dopušten ulazak u Pelu, uz objašnjenje grčke policije da se to čini iz bezbednosnih razloga.

Podsetimo, Vlada Grčke zalaže se za rešenje spora, koji datira iz 1991. godine, prihvatajući “složen naziv” – “Severna Makedonija” ili “Nova Makedonija”, da bi se ta država razlikovala od istoimenog regiona na severu Grčke. Međutim, tome su se suprotstavile mnoge organizacije, uključujući grčku dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice. Zbog toga su početkom godine, u Solunu i Atini, organizovani masovni protesti.