Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

SAD uvela tarife na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Meksika

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je juče da uvodi tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika.

Ministar trgovine SAD Vilbur Ros rekao je da će tarife na uvoz čelika biti 25 odsto, a na uvoz aluminijuma 10 odsto. Kako navodi „Glas Amerike“, Vašington je time dodatno zaoštrio trgovinski spor sa svojim saveznicima, dok su Evropljani odmah najavili kontramere koje će verovatno pogoditi najpoznatije američke proizvode kao što su motocikli „Harli Dejvidson“, „Levis“ farmerke, burbon iz Kentakija i viski iz Tenesija. Komesarka za trgovinu EU Sesilija Malmstrom ranije je najavila da će Unija ovaj slučaj predstaviti pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO), preduzeti mere zaštite evropskog tržišta i SAD odgovoriti carinama na različite proizvode. Time bi se EU pridružila Kini i Indiji koje su u STO već pokrenule mehanizme za rešavanje spora zbog američkih uvoznih nameta, preneo je AP. Pokretanje slučaja u STO bila bi druga reakcija EU na američke takse, pošto je već pripremila mere u vrednosti od 1,6 milijardi dolara na uvoz američke robe među kojom su čelik, sok od pomorandže, motocikli i burbon. Generalni direktor STO Roberto Azevedo izrazio je “veoma realnu zabrinutost” zbog trgovinskih tenzija i opasnosti da one dodatno eskaliraju. On je, međutim, dodao da je globalni trgovinski sistem “napravljen da rešava takve sporove tako da se spreči dalja eskalacija”. Ministar trgovine SAD Vilbur Ros pokušao je da umanji značaj evropskih kontramera, navodeći da je reč o “veoma malom delu jednog procenta” trgovine. A američki predsednik Donald Tramp naglasio je da su tarife neophodne zbog nacionalne bezbednosti, tvrdeći da aktuelni trgovinski sporazumi nanose štetu američkim kompanijama i da dovode do gubitka poslova u SAD. Američki potez uznemirio je investitore, pa su ključni američki berzanski indeksi pali na početku trgovine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da su se članice EU saglasile da “uzvrate inteligentno, odlučno i jedinstveno” i dodala da sankcije SAD “nisu u skladu s pravilima STO”. Francuski ministar finansija Brino Le Mer rekao je da je na zvaničnicima SAD da odluče da li žele da uđu u trgovinski rat sa najvećim trgovinskim partnerom – Evropom. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je “ovo protekcionizam, prosto i jednostavno”. Američke kompanije u Evropi zaprepašćene su Trampovom odlukom i zabrinute da bi ona mogla da dovede do trgovinskog rata. Direktorka Američke trgovinske komore pri EU Suzan Dender navela je da se američke kompanije u Evropi protive tom potezu Vašingtona. Inače, Tramp je u martu najavio da će SAD uvesti tarife na uvozni aluminijum, ali je garantovao da će EU i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mere.