Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

“Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine je farsa”

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine služi političkim elitama da se održe na vlasti, a ne istinskom poboljšanju života i saradnje građana.

Ovo su ocenili učesnici jučerašnje debate “Kosovo – Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima”, organizovane u okviru festivala “Mirdita, dobar dan”. Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) kazao je da su rat na Kosovu i bombardovanje Srbije bili tragedija, a da je ono što se sada dešava farsa. “Na vlasti su iste političke elite kao i u vreme rata, kojima se isplati da se bave normalizacijom odnosa i dijalogom kako bi ostali na vlasti”, kazao je Elek. On je podsetio na istraživanje BCBP koje je pokazalo da se dve trećine građana Srbije zalaže za nastavak Briselskog dijaloga, ali da se 84 odsto njih protivi priznanju nezavisnosti Kosova, čak i ako je to uslov za članstvo u EU. Prema njegovim rečima, iz takve statistike nije teško zaključiti da će rezultat normalizacije biti “kompromis kojim obe strane neće biti zadovoljne”. Elek je kazao da bi Sporazum o normalizaciji odnosa trebalo da sadrži odredbe koje omogućavaju bilateralne odnose i da Kosovo postane član UN. Ocenio je i da su elite odavno normalizovale svoje odnose, a da građani “nisu ni približno tome”. Novinar redakcije “Kosovo 2.0” Eraldin Fazlin istakao je da je na delu “licemerje predstavnika obe vlasti, zbog čega se ne može doći do istinske normalizacije odnosa”. “Na Kosovu i u Srbiji govore o finalnoj fazi pregovora, a ne znamo kako se došlo do finala”, kazao je on i dodao da se ne priča o realnim problemima poput nerešenog pitanja 1.670 nestalih. Fazlin je kazao da “smo svi po malo odgovorni, zato što nema opšteg građanskog revolta koji bi digao glas protiv neodgovornih političara”. Emela Ajdini iz organizacije „Integra“ ukazala je da se mladi iz Beograda i Prištine ne poznaju dovoljno i da se boje da dođu na Kosovo i u centralnu Srbiju. Prema njenim rečima, to je zbog propagande, ali i menjanja istorije kroz udžbenike. “Festival ‘Mirdita, dobar dan’ je platforma koja je potrebna da bi se ljudi bolje razumeli i razmenjivali ideje, jer nažalost institucije ne rade svoj posao”, kazala je ona. Aktivistkinja za ljudska prava Jovana Prusina ocenila je da organizacije civilnog društva moraju bolje i intenzivnije da sarađuju, ali i da je neophodno suočavanje sa prošlošću.

Inače, deo Birčaninove ulice oko Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde se održava festival, bio zatvoren je za saobraćaj, a jake policijske snage strogo su kontrolisale ko ulazi u obezbeđeni prostor. Podsetimo, festival je otvoren u sredu uz obezbeđenje jakih policijskih snaga koje su blokirale oko 200 pripadnika desnice da ga spreče.